28 februari 2013

Reactie op CPB

Den Haag, donderdag 28 februari 2013

De cijfers van het CPB over de financiële en economische situatie onderstrepen de noodzaak voor het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het aanjagen van de economische groei.

De inzet moet daarom zijn om door een mix van slimme hervormingen en het snijden in de overheidsuitgaven te voorkomen dat de staatsschuld als een steeds zwaarder wordende molensteen wordt om onze nek. Het kabinet moet daarom krachtig werk blijven maken van de verkleining van het begrotingstekort, ook in 2013.  Bij de begroting voor 2014 dient onverminderd uit te worden gegaan van een begrotingstekort van maximaal 3 procent.

Op dit moment is het allereerst zaak te voorkomen dat nieuwe lastenverzwaringen op korte termijn de koopkracht verder aantasten. Dat zou de mogelijkheden voor banengroei en economisch herstel frustreren. De SGP zal bijzonder alert zijn op de effecten van maatregelen voor gezinnen (in het bijzonder alleenverdieners), mantelzorgers en ondernemers, zoals de bouw, boeren en tuinders. Het overheidsbeleid moet duidelijkheid bieden en vertrouwen wekken.