25 januari 2016

Referendum Oekraïne

Referendum

De SGP hecht sterk aan de rol van een gekozen volksvertegenwoordiging. Om die reden is de SGP tegen referenda. Oók in dit geval leent het onderwerp zich niet voor een referendum omdat het meer verwarring sticht dan helderheid. De SGP zal dan ook niet actief oproepen om te gaan stemmen.

Voor of tegen

Associatieverdragen zijn bedoeld om handelsbelemmeringen tussen landen weg te nemen, in dit geval met Oekraïne. Een handelsnatie als Nederland heeft daar veel profijt van. Dergelijke verdragen heeft de EU met tientallen landen gesloten. Met Europese landen (zoals vroeger Bulgarije, Polen en Hongarije, en nu Macedonië, Servië en Albanië), maar ook daarbuiten (Egypte, Israël).

De vraag of het verdrag een opstapje is van een lidmaatschap van Oekraïne van de EU is (nu) niet aan de orde. De feitelijke inhoud van dit verdrag daarvoor geen enkel aanknopingspunt. 

Daarnaast wil de EU door dit verdrag de buurlanden van Rusland met zachte hand tot democratische en economische hervormingen dwingen. In de tekst zijn daarom ook bepalingen over rechtstaat, mensenrechten en democratie opgenomen. Zo worden in 'gemeenschappelijke waarden' geformuleerd en moet Oekraïne corruptie bestrijden.

Tegen deze achtergrond heeft de SGP eerder in zowel de Tweede als de Eerste Kamer gestemd vóór het associatieverdrag.