27 maart 2018

Rutte moet Nederlandse vissers te hulp schieten

Rutte moet maar eens aan de slag om onze vissers te beschermen tegen de Fransen en eurocommissaris Vella van visserij. Jammer dat de minister-president er niet over begonnen is toen hij met Macron vanuit het torentje uitkeek op de Hofvijver. Willen we de schade beperken in het schaakspel dat nu in Brussel wordt gespeeld, dan moeten wij onze topstukken inzetten. Anders gaan we verliezen.”

Dat zegt SGP-kamerlid Roelof Bisschop. Hij bracht dit standpunt in tijdens het overleg van de Tweede Kamer over het visserijbeleid. Bisschop doelt met zijn opmerking op de manier waarop Brussel het leven onmogelijk maakt voor de vissers die gebruik maken van de pulskor. Er is flink in die visserij geïnvesteerd, het spaart brandstof en de zeebodem, en tóch dreigen deze vissers door de Fransen te worden getorpedeerd.

Een apart punt maakt de SGP van de aanlandplicht van vis, die volgens Bisschop “als een zwaard van Damocles boven onze kottervloot hangt. Het is voor de vissers niet te doen, en voor de overheid niet te handhaven,” aldus de SGP-woordvoerder. De SGP zet daarom in op het werkbaar maken van die aanlandplicht, bijvoorbeeld door bepaalde soorten en garnalen ervan uit te zonderen. Ook is het natuurlijk van de gekke dat Italiaanse vissers zich in de handen staan te wrijven als zij de dans ontspringen en de NVWA hier keihard optreedt.