29 maart 2012

Schadelijke beelden aan banden

Het verstrekken van schadelijke films en games aan kinderen tot 16 jaar is verboden. Jarenlang namen winkels, videotheken en bioscopen een loopje met dit verbod. Dat is nu verbeterd als gevolg van een convenant tussen de branche en de minister. De SGP wil dat het kabinet deze lijn vasthoudt en de gaten die er nog steeds zijn verder invult, bijvoorbeeld bij de internetverkoop.

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Onderwijs, cultuur en wetenschap
 

  1. Bent u bekend met de evaluatie van het NICAM over de naleving van artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht?
  2. Op welke manier spant u zich in om de verbeteringen die door de convenanten zijn gerealiseerd de komende jaren verder door te zetten? Bent u voornemens het reglement van Kijkwijzer algemeen verbindend te verklaren? Zo nee, waarom niet?
  3. Wat is uw reactie op de constatering dat videotheken, warenhuizen en muziekwinkels in tegenstelling tot andere branches ver achterblijven bij de doelstellingen in het convenant? Welke specifieke inzet pleegt u om deze branches tot verbetering te bewegen?
  4. Welke gevolgen verbindt u aan de constatering dat naleving mogelijk sterker verbeterd had kunnen worden indien een publiekscampagne gericht op ouders de convenanten had ondersteund? Wordt dit thema opgenomen in de voorlichtingscampagne van de Rijksoverheid?
  5. Neemt u de aanbeveling van de bioscoopbranche over om de coulanceregeling voor jongeren onder 16 jaar te schrappen? Deelt u de mening dat het verstandig is de classificatie ten aanzien van alle leeftijden strikt te hanteren, zodat verwarring vermeden wordt?
  6. Deelt u de in het rapport verwoorde urgentie om ook de naleving van de verkoop op internet voortvarend ter hand te nemen, zodat een verplaatsing van het probleem kan worden tegengegaan? Binnen welke termijn kan de Kamer hiervoor voorstellen verwachten?