26 februari 2015

Scherp geluidsregels windmolens aan

“Meer overlast door windmolens, maar minder mogelijkheden er wat aan te doen. Dat gaat niet samen, dus dat kan en moet anders.” Dat vindt SGP-kamerlid Roelof Bisschop. Hij zei dit tijdens het overleg van de Tweede Kamer met staatssecretaris Mansveld over de leefomgeving.

In 2011 is een nieuw geluidsregime voor windmolens ingevoerd. Toen werd door de regering gesuggereerd dat het beschermingsniveau er door de nieuwe regels niet op achteruit zou gaan. De SGP bestrijdt dat. Geluidskaarten laten zien dat de geluidsoverlast groter uitpakt dan destijds gesuggereerd.

Het wordt ook steeds duidelijker dat het geluid van windmolens door het zwiepen van de wieken relatief veel meer hinder oplevert dan het geluid van bijvoorbeeld wegverkeer. Bovendien is het voor omwonenden lastiger gemaakt om tegen geluidsoverlast in het geweer te komen.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop wil daarom snel een evaluatie van de nieuwe regels en betere bescherming van omwonenden: “De mensen hebben dus meer overlast, maar kunnen er minder goed grip op krijgen. Dat helpt bepaald niet om draagvlak te krijgen voor de bouw van windmolenparken. We willen daarom dat de versoepelde geluidsregels snel geëvalueerd worden en dat de omwonenden beter beschermd worden.”