23 juni 2022

Schriftelijke vragen over ontsnapping uit TBS-kliniek Nijmegen

Lees hier de schriftelijke vragen van SGP-fractievoorzitter Van der Staaij (SGP) aan minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en minister Weerwind voor Rechtsbescherming over het bericht: ‘Tbs-kliniek Nijmegen: ontsnapping ging te snel om in te grijpen'.

  1. Kent u het bericht ‘Tbs-kliniek Nijmegen: ontsnapping ging te snel om in te grijpen’ (NOS) ?
  2. Wat is uw reactie op de gebeurtenissen in de Pompekliniek waarbij 2 tbs’ers zijn ontsnapt en nog steeds voortvluchtig zijn?
  3. Wat vindt u ervan dat de bewaking van de Pompekliniek direct in de gaten had dat er dinsdagavond twee tbs'ers een ontsnappingspoging ondernamen, maar dat zij te laat waren om in te grijpen? Heeft dit te maken met een capaciteitstekort?
  4. Is de minister van mening dat de veiligheidsmaatregelen ernstig tekort zijn geschoten nu het tweede hek na 3 jaar nog niet af is en dat dit mogelijk tot de derde geslaagde ontsnappingspoging in vijf jaar heeft geleid?
  5. Worden er naar aanleiding van deze ontsnapping nieuwe veiligheidsmaatregelen gesteld aan de Pompekliniek?
  6. Gaat u meer bestuurlijke druk op de kliniek zetten nu de Pompekliniek eerder het advies van het ministerie over een hek van 5 meter om de kliniek heen, in de wind heeft geslagen?
  7. Bent u van mening dat het ijzeren hek, dat volgens de directie slechts zorgt voor tijdwinst bij een ontsnapping, klaarblijkelijk niet voldoende functioneert om tbs’ers binnen de kliniek te houden en welke maatregelen gaat u nemen om ontsnappingspogingen onmogelijk te maken?
  8. Bent u met de SGP-fractie van mening dat ontsnappingen uit tbs-klinieken zorgen voor een groot gevaar voor de veiligheid en bent u bereid de veiligheidsmaatregelen van alle tbs-klinieken in Nederland door te lichten om ontsnappingen in de toekomst te voorkomen?