10 januari 2023

SGP, CU en CDA stellen vragen over online gokken

Lees hier de schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Van der Staaij (SGP), Bikker (CU) en Kuik (CDA) aan minister Weerwind voor Rechtsbescherming over het bericht ‘Hulpverleners zien alarmerende groei probleemgedrag met online gokken’. 

  1. Bent u bekend met de inhoud van het bericht ‘Hulpverleners zien alarmerende groei probleemgedrag met online gokken’?
  2. Erkent u dat met het kanaliseren van de online gokmarkt het aantal verslavingen is gegroeid?
  3. Erkent u dat het kanaliseren van de online gokmarkt niet alleen heeft gezorgd voor het weghalen van consumenten bij illegale goksites, maar ook voor het aantrekken van nieuwe gokkers en de kanalisatie derhalve een averechts effect heeft gehad?
  4. Bent u met deze leden van mening dat bij het kanaliseren van de online gokmarkt onvoldoende is geluisterd naar de alarmerende signalen van verslavingsexperts en te veel is vertrouwd op de beloftes van de kansspelaanbieders?
  5. Wat gaat u doen aan gokbedrijven die niet ingrijpen wanneer spelers uit de bocht vliegen en tienduizenden euro’s verspelen?
  6. Bent u bereid om bij wijzigingen in de wetgeving rondom online kansspelen de adviezen van verslavingsexperts als leidend te beschouwen?
  7. Bent u bekend met de werking van het uitsluitingenregister Cruks waardoor het voor gebruikers mogelijk is om een speelverbod in te stellen?
  8. Bent u bekend met de mogelijkheid dat gebruikers het speelverbod van 6 maanden, binnen 6 maanden, zelf weer uitzetten waardoor het speelverbod voor ‘zwakke’ gebruikers geen effect zal hebben?
  9. Bent u bereid om met verslavingsexperts naar het uitsluitingenregister Cruks te kijken en daarbij de duur en de beperkingen van het speelverbod mee te nemen?
  10. Kunt u aangeven wanneer het verbod op gokreclames geëffectueerd zal zijn?