15 september 2017

SGP en CU bezorgd over evangelistenpaar Rotterdam

De Koerd Faraidoun Fouad en zijn Nederlandse vrouw Wesselien evangeliseren onder moslims in Rotterdam en moeten hiervoor een hoge prijs betalen. Dagelijks worden ze met de dood bedreigd, schrijft het blad Visie.

Kees van der Staaij is onder de indruk van hun getuigenis, maar ook geschrokken:
‘Bijna wekelijks lees je wel berichten over de verdrukte kerk in landen ver bij ons vandaan. Maar dit is Rotterdam. Bedreiging van voorgangers is echt onacceptabel. Wij willen graag weten of de minister van Veiligheid en Justitie afweet van deze situatie. En wij zijn ook benieuwd of de politie inzet op opsporing en vervolgen van daders hiervan. Daarnaast willen wij weten of dit een probleem is dat breder speelt dan Rotterdam.’

De vragen worden mede ingediend met de ChristenUnie.

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Veiligheid en Justitie over bedreiging van christenen in Rotterdam - 15 september 2017

  1. Hebt u kennis genomen van het bericht dat een tot het christelijk geloof bekeerd echtpaar uit Rotterdam door moslims bedreigd wordt, omdat zij evangeliseren onder moslims? (Christenvervolging in Rotterdam; we worden dagelijks bedreigd)
  2. Bent u met ons van mening dat het in Nederland niet mag worden geaccepteerd dat christenen worden bedreigd met de dood of dat er geweld tegen hen wordt gepleegd vanwege hun (bekering tot het) christelijk geloof?
  3. Op welke wijze wordt gewaarborgd dat ieder in Nederland persoonlijk en ten opzichte van anderen in vrijheid zijn geloof kan belijden en ook onder moslims kan evangeliseren?
  4. Op welke wijze wordt er door politie en openbaar ministerie gereageerd op aangifte van dergelijke bedreigingen? Wordt er tegen opgetreden?
  5. Wordt er (in samenwerking met de gemeente) actie ondernomen tegen de bedreigingen en het geweld?
  6. Zijn er concrete daders bekend en wat is de stand van zaken ten aanzien van de opsporing en vervolging?
  7. Zijn er in Rotterdam of andere plaatsen meer gevallen van bedreiging of geweld bekend? Bent u bereid hier onderzoek naar te doen?