1 februari 2018

SGP: gaswinning verder omlaag

Na de recente, zware aardbeving in Groningen staat de provincie deze week alweer in de schijnwerpers. Dinsdag werd eindelijk het definitieve schadeprotocol gepresenteerd. Vandaag adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen om enkele productielocaties bij Loppersum te sluiten en de jaarlijkse gaswinning terug te schroeven naar 12 miljard kubieke meter.

De SGP is positief over het schadeprotocol. Het Rijk doet eindelijk wat al lang gedaan had moeten worden. Burgers en ondernemers hebben bij schadeafhandeling niet langer meer te maken met de NAM, ook niet indirect. De overheid betaalt uit en moet er zelf voor zorgen dat de rekening vervolgens naar de NAM gaat.

SGP-kamerlid Roelof Bisschop: “De schadeafhandeling heeft veel te lang stilgelegen. Gelukkig komt er schot in de zaak en neemt Den Haag haar verantwoordelijkheid. Nu komt het erop aan daadwerkelijk te zorgen voor een snellere en meer ruimhartige afhandeling van schademeldingen. Dat moet ook gelden voor complexe schadegevallen op het boerenerf.”

Het Staatstoezicht adviseert een forse verlaging van de gaswinning. De SGP vindt dat deze aanbeveling als leidraad overgenomen moet worden. Roelof Bisschop: “Veiligheid moet voorop staan. Of je nu in de Randstad woont of in Groningen. Minister Wiebes zal er als de wiedeweerga werk van dienen te maken dat we minder afhankelijk worden van Gronings gas, want het mag natuurlijk niet zo zijn dat mensen in de kou komen te zitten.”