1 april 2022

SGP: geef Kamerleden cursus snel-spreken

Om meer snelheid in de debatten te brengen, pleit de SGP voor zogenaamde snel-spraaklessen voor Tweede Kamerleden. Aanleiding is de overvolle Kameragenda.

“Op dit moment haalt een gemiddeld Kamerlid zo’n 130 woorden per minuut. Met enige inspanning, moet dat toch zeker opgeschroefd kunnen worden tot zo’n 200 woorden per minuut. Op die manier kunnen we de spreektijden inkorten en krijgen we meer ruimte in de Kameragenda,” aldus een woordvoerder van de SGP die er vervolgens op wijst dat het ook nu al goed gebruik is om bij zogenaamde spoeddebatten extra snel te spreken.

Sinds de laatste afsplitsing, telt de Tweede Kamer maar liefst 20 fracties. Aan elk debat kunnen in principe dus 20 partijen meedoen die allemaal recht hebben op spreektijd en interrupties. De overvolle Kameragenda is al langer een doorn in het oog van veel politici.

De oudste partij van het land vindt dat het daarom best een beetje sneller kan. “Door sneller te praten sluiten politici bovendien ook beter aan bij de behoeftes van de Nederlandse burger,” denkt de SGP-woordvoerder, “uit analyse van de kijkcijfers van Debat Direct blijkt dat het overgrote deel van de kijkers gebruik maakt van de mogelijkheid om debatten versneld af te spelen.”

Bekijk de toelichting van Kees van der Staaij bij Family7 in het onderstaande SGP-weekjournaal van 1 april 2022.