25 april 2025

SGP: leg stikstofdoel niet opnieuw keihard vast in wet

De SGP steunt de koerswijziging van minister Wiersma wat betreft de stikstofdoelen, maar pleit er wel voor om nieuwe emissiedoelen niet opnieuw keihard in de wet vast te leggen. Het gaat om de resultaten in de praktijk.

Het startpakket bevat veel herkenbare elementen, maar moet snel concreter gemaakt worden. Daarbij dient inzet op emissiereductie via managementmaatregelen en techniek meer prioriteit te krijgen. SGP-Kamerlid André Flach: “Kijk naar de FoodValley-aanpak. Kijk naar het Netwerk Praktijkbedrijven. Er is meer mogelijk dan Den Haag nu ziet. Daarmee kan ook sneller resultaat geboekt worden. Zorg ervoor dat provincies op de kortst mogelijke termijn meer middelen krijgen voor het uitrollen van deze maatwerkaanpak.”

Het kabinet overweegt de stikstofwet op twee punten aan te passen: niet langer sturen op het aandeel stikstofgevoelige natuur onder de kritische depositiewaarde, maar op de stikstofuitstoot, en het uitstellen van de deadline voor halvering van die stikstofuitstoot naar 2035. SGP-Kamerlid André Flach: “De Europese Commissie vraagt geen x reductie in x jaar. Het speelveld is complex. We kunnen denken: grote stappen, snel thuis, maar zo werkt het niet. Er zal stikstofuitstoot gereduceerd moeten worden, maar laten we alsjeblieft zo’n doel niet opnieuw op wetsniveau vastpinnen.”

De SGP roept de minister en provincies ook op om heel snel de natuurdoelanalyses te herzien. De verschillende rechtszaken waarbij het voortbestaan van PAS-melders en bedrijven nabij Natura 2000 in het geding is, draaien nog steeds om de premisse dat overschrijding van de kritische depositiewaarde voor verslechtering van de natuur in de zin van de Habitatrichtlijn zorgt. Andre Flach: “We zijn ervan geschrokken hoe weinig de natuurdoelanalyses zeggen over de precieze invloed van stikstof op de natuurontwikkeling sinds de referentiedatum. Je zou op z’n minst data verwachten over de ontwikkeling van bijvoorbeeld de zuurgraad en de voedselrijkdom in een gebied. Daar moet snel een slag in gemaakt worden willen we überhaupt uit het stikstofmoeras komen”. Met alle reductiemaatregelen die genomen worden blijven we in een groot deel van het land boven de kritische depositiewaarden uitkomen.