23 juli 2019

SGP: Minister moet lek in RDW-gegevens direct dichten

Wil je het adres weten van die ene asociale bestuurder, om hem nog even flink de waarheid te zeggen? Dat kan. Uit onderzoek van RTL blijkt dat er een lek zit bij de RDW. SGP-Kamerlid Stoffer stelt daarom schriftelijke vragen en wil dat de ministers Van Nieuwenhuizen (I&W) en Dekker (Rechtsbescherming) het lek direct dichten.

Voor een bedrag dat varieert tussen de 50 en de 150 euro, kun je volgens RTL het adres en soms zelfs het telefoonnummer bij ieder willekeurig kenteken te weten komen. De RDW beheert ongeveer 14 miljoen Nederlandse kentekens die aan bedrijven, personen en adressen zijn gekoppeld. Blijkbaar verkopen medewerkers van RDW of van andere instanties die toegang hebben tot het kentekenregister, de informatie door aan derden.

“Dit is een enorme inbreuk op onze privacy,” zegt Chris Stoffer, “je kunt hiermee natrekken wie er gisteren allemaal bij je buren op visite waren, maar je kunt ook na een verkeersruzie met een honkbalknuppel achteraf bij iemand thuis je verhaal halen. Heel gevaarlijk.”

Het SGP-Kamerlid wijst erop dat de RDW een overheidsorganisatie is en dat de overheid de privacy van haar burgers moet waarborgen. “Terwijl bedrijven en burgers zich in allerlei bochten wringen om zich aan de AVG-wetgeving te houden, verkopen medewerkers van de RDW of andere instanties blijkbaar onze gegevens aan Jan en alleman. Dat is onacceptabel. Ik wil dat de verantwoordelijke ministers krachtig optreden.”

Schriftelijke vragen van het lid Stoffer (SGP) aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de minister voor Rechtsbescherming:
1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat vertrouwelijke persoonsgegevens uit het kentekenregister illegaal verhandeld worden?
2. Hoe waardeert u het feit dat dit heeft kunnen gebeuren ondanks de aanscherping van de privacyregels?
3. Kunt u een volledige lijst geven van instanties en personen die toegang hebben tot deze persoonsgegevens?
4. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
5. Wat gaat u doen om na trekken hoe dit kon gebeuren?
6. Wat gaat u in overleg met de Rijksdienst voor Wegverkeer en betrokken instanties en personen doen om te voorkomen dat dit blijft gebeuren? Betrekt u daarbij alle betrokken instanties en personen?