8 september 2012

SGP-munten voor Defensie

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij zal maandagochtend 10 september in Utrecht bij de Kromhoutkazerne SGP-pepermunten uitdelen aan de militairen die dan naar hun werk komen.

Het motto van de actie is: ‘Geld erbij voor Defensie’.
Van der Staaij, die tijdens zijn tijd in militaire dienst tankcommandant was, wil zo zijn steun betuigen aan de Nederlandse krijgsmacht.
De SGP-voorman zal worden vergezeld van (een deel van) het SGP-campagneteam.

Plaats: Utrecht
Lokatie: Herculeslaan 1
Datum: 10 september 2012 
Tijdstip: 7.30-8.30 uur 

Nadere informatie:

Menno de Bruyne, voorlichter SGP-fractie Tweede Kamer, 06-12541741


Tekst pamflet dat zal worden uitgedeeld aan het Defensiepersoneel

SGP steunt Defensie

Het heeft lang geduurd, maar het is er toch van gekomen. Afgelopen week protesteerden legerofficieren tegen de bezuinigingen op Defensie. Het altijd loyale leger verheft haar stem. De SGP begrijpt dit! Defensie wordt van binnenuit opgegeten.

Van het huidige, centrumrechtse kabinet moet de krijgsmacht al duizenden banen schrappen. Ook wordt radicaal gesneden in materieel en arbeidsvoorwaarden. Het zijn maatregelen die je verwacht bij het uitbreken van de wereldvrede of van een kabinet Samsom-Roemer.

En nog is het einde niet in zicht. In de plannen van veel politieke partijen moet Defensie opnieuw inleveren. Ondanks bestaande financiële gaten. Ondanks tekortschietende arbeidsvoorwaarden. Ondanks het voortdurend snijden in defensiematerieel en oefeningen.

De nieuwe bezuinigingen worden verdedigd met een verwijzing naar de economische crisis. Deze crisis moet echter juist motiveren om Defensie te ontzien. Juist de economische crisis kan negatieve gevolgen hebben voor de politieke en sociale stabiliteit in de wereld en een risico vormen voor de Nederlandse veiligheid. Het vuren op eigen leger moet stoppen. De voortdurende bezuinigingen hebben ernstige gevolgen voor de militaire uitzendcapaciteit. 

Wat moet er volgens de SGP gebeuren?

Ten eerste. De effecten van de opeenstapeling van bezuinigingen en financiële tegenvallers binnen defensie worden op pijnlijke wijze zichtbaar. Daarom is het nodig de eerder afgesproken megakorting op Defensie opnieuw tegen het licht te houden. Het financieel programma van de SGP bewijst dat betere keuzes mogelijk zijn. Er mag geen belangrijk defensiematerieel in de uitverkoop gaan, waarvan eerder is betoogd dat het nodig is voor een goede taakvervulling.

Ten tweede. Als er gesneden wordt in het personeelsbestand, dan zo min mogelijk in de operationele functies. Laat er eerst gehakt worden in de uitgedijde bureaucratie.

Ten derde. Er moet op afzienbare termijn extra geld komen voor Defensie. Dat is nodig om de slijtageslag van missies zoals in Uruzgan te compenseren, maar ook om het werken bij Defensie aantrekkelijker te maken.

Ten slotte moet er voor de lange termijn zekerheid zijn over het defensiebudget. Niet ieder jaar weer nieuwe bezuinigingsrondes! Zo kun je geen fatsoenlijk langetermijnbeleid voeren. De permanente staat van reorganisatie waarin Defensie verkeert, is fnuikend voor het personeel. Het gaat erom een mechanisme te hebben waardoor de krijgsmacht structureel kan rekenen op een volwaardig budget, passend bij haar ambities.

De SGP steunt Defensie!