4 juli 2019

SGP: niet hoofd op hol door 5G

De SGP wil eerst onderzoek naar mogelijke schadelijke effecten van het 5G stralingsniveau, voordat er een netwerk wordt uitgerold in heel Nederland. Daarnaast waarschuwt de partij voor spionagepraktijken van China als Huawei meehelpt aan de aanleg van 5G.

Volgens het medische vakblad The Lancet zijn er veel aanwijzingen voor negatieve effecten van 5G voor de volksgezondheid. De Nederlandse Gezondheidsraad en het RIVM hebben zich hier echter nog niet over uitgelaten. SGP-Kamerlid Stoffer: “Ik wil eerst dat deze beide instanties een goed onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen, voordat we 5G kunnen uitrollen.”

Verder wil Stoffer dat het Chinese Huawei op geen enkele manier wordt betrokken bij de uitrol van 5G in Nederland. “China is mij toch net een beetje té nieuwsgierig. Het kabinet wil extra voorwaarden. KPN wil Huawei niet helemaal buiten de deur houden. Dat is te goedgelovig, zeggen experts. Hou China dus helemaal buiten de 5G deur.”

Stoffer wil dat het kabinet op deze beide punten in actie komt, zodat de volksgezondheid en de veiligheid zo goed mogelijk worden beschermd. Dat zei hij donderdag tijdens het Kamerdebat over de uitrol van 5G.