19 november 2013

SGP op bres voor prostituees en gevangenen

SGP op bres voor prostituees en gevangenen

De SGP vraagt het kabinet om extra geld voor de re-integratie van ex-gedetineerden en het vrijwilligerswerk onder gedetineerden. Daarnaast wil de partij een regeling die prostituees moet helpen ‘eruit te stappen’.  Bij de behandeling van de Begroting Veiligheid en Justitie zal SGP-fractievoorzitter Van der Staaij dit aan de orde stellen. De SGP rekent op de steun van een Kamermeerderheid.

Mensen die soms lange tijd in de gevangenis hebben gezeten, komen vaak op straat terecht, zonder werk of woning. De SGP wil een regeling die gemeenten en maatschappelijke instellingen mogelijkheden biedt om deze ex-gevangenen bij te staan. Ook wil de SGP meer financiële ruimte bieden voor de instellingen die zich hier nu al mee bezighouden: Ontmoeting, Exodus, Door en Moria. In totaal vraagt de SGP hiervoor jaarlijks 5,5 miljoen euro.

De regering wil vrijwilligers betrekken bij de resocialisatie van gedetineerden. Prima, maar dan hoort daar wel een extra budget bij. De SGP vindt het belangrijk dat er meer wordt geïnvesteerd in het werk van bijvoorbeeld Gevangenenzorg Nederland. Daarbij is te denken aan het bezoeken van gevangenen en het ondersteunen van hun familieleden. De SGP wil hiervoor jaarlijks 1,5 miljoen euro extra.

Uitstapprogramma’s
De uitstapprogramma’s voor prostituees lopen na de overdracht aan de gemeenten niet zo goed meer. De SGP wil dat de minister komt met een nieuwe regeling voor de uitvoering van uitstapprogramma’s. Gemeenten en instellingen moeten de kans krijgen goede lokale en regionale programma’s te ontwikkelen. De SGP vraagt hiervoor –samen met de ChristenUnie– de komende jaren 3 miljoen euro beschikbaar te stellen.