22 maart 2017

SGP stelt Kamervragen over spiering-visserij

Vissers op het IJsselmeer mogen op basis van de Visserijwet op spiering vissen. Provincies willen echter geen vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet afgeven. Ze wachten nog op aanpassing van een visserijprotocol door het ministerie. De SGP wil niet dat IJsselmeervissers tussen wal en schip vallen en heeft Kamervragen ingediend.

Vragen van het lid Dijkgraaf (SGP) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken over de spieringvisserij op het IJsselmeer (ingezonden 20 maart 2017).

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat provincies geen natuurbeschermingswetvergunning hebben afgegeven voor de spieringvisserij op het IJsselmeer en dat zij opnieuw gaan controleren?

2. Is de veronderstelling juist dat u nog steeds geen herziening van het protocol op basis van de Visserijwet hebt uitgevoerd en dat vergunningverlening hiervan afhankelijk is? Zo ja, waarom niet?

3. Is de veronderstelling juist dat op basis van de Visserijwet dit jaar op spiering gevist zou mogen worden?

4. Wanneer komt u met de toegezegde herziening van het genoemde protocol?

5. Bent u bereid in overleg met betrokken provincies te zoeken naar een passende oplossing om te voorkomen dat de spieringvisserij onnodig wordt belemmerd?