1 februari 2018

SGP wil recht op rust op zondag

“Vrijheid beloven en onvrijheid krijgen, dat is ongeveer de samenvatting van wat er gebeurd is met de aanpassing van de Winkeltijdenwet. Het is zaak die aanpassing terug te draaien, en wel zo snel mogelijk. Winkeliers en ondernemers die kiezen voor hun recht op een vrije zondag krijgen torenhoge boetes als ze van hun recht gebruik willen maken. Dat moet veranderen.” 

Dat zegt SGP-kamerlid Bisschop bij het algemeen overleg over de in 2013 gewijzigde Winkeltijdenwet. Uit evaluatie blijkt dat een ruime meerderheid van het personeel het liefst op zondag gewoon vrij willen hebben. Tweederde van het personeel dat op zondag werkt wil er graag vanaf, en van degenen die tot nu toe op zondag niet hoeven te werken, vindt 90% het helemaal niks. De SGP wil dat gemeenten juist naar die geluiden luisteren als besloten wordt tot zondagsopenstelling. Bisschop: “Ik wil dat iedereen zijn recht op een vrije zondag geldend kan maken en dat de Inspectie hier ook werk van maakt.”

Ook veel winkeliers zijn de dupe van de aangepaste winkeltijden. Verhuurders van winkelruimte, supermarkten en een paar grote winkelbedrijven maken de dienst uit. Andere lokale winkeliers komen hierdoor in grote problemen. Er zijn nu al voorbeelden van winkeliers die een boete hebben gekregen van tienduizenden euro’s omdat ze ervoor kiezen om op zondag hun deuren dicht te houden. “Dit kan dus echt niet,” reageert kamerlid Bisschop. “Wie om sociale, godsdienstige of financiële reden niet open wil of kan zijn op zondag, moet die vrijheid gewoon hebben. Geen enkel contract mag anders bepalen. Dat moet in de wet komen. Zo eenvoudig is dat.”

 

Lees hieronder de volledige bijdrage van Roelof Bisschop aan het algemeen overleg over de Winkeltijdenwet op 1 februari 2018:

Niet voor niets zijn de winkels op zondag in principe gesloten. Het is een dag van rust en bezinning, van op adem komen.. Van kerkgang en samenzijn met de familie. Hoe divers de invulling ook is: het overgrote deel van winkeliers en werknemers hecht aan de vrije zondag.

 1.    Laat de zondag weer vrij zijn

Godsdienstige én sociaalmaatschappelijke redenen zin beide de kern van de SGP-visie op de zondag. Het is Gods dag en juist daarom een zegen voor de mensen. Rust en vrijheid in plaats van werkplicht en openstellingsdwang. De wet geeft niet wat beloofd werd. Gemeentelijke beleidsvrijheid is verworden tot druk van bedrijven en gemeenten die tegen elkaar opboksen voor meer koopzondagen. Winkeliers moeten vervolgens – soms zelfs met torenhoge boetes – op zondag open en hun personeel moet heel vaak onvrijwillig werken.

Wij vragen daarom de staatssecretaris:

  • Wat gaat zij doen om de zondag als gemeenschappelijke vrije dag weer écht vrij te laten zijn?
  • Graag expliciet in de wet een serieuze toets opnemen aan de belangen van de zondagsrust, kleine winkeliers en werknemers.

2.    Vrijheid werknemers waarborgen

Werknemers zijn vaak de dupe. Van de mensen die op zondag werken, geeft ongeveer 2/3e(!) aan dat liever niet te doen. Dus: veel mensen moeten werken, maar zijn liever vrij. Van degenen die niet op zondag werken is dat percentage zelfs 90 procent! Ook gezinnen met kinderen willen graag thuis zijn. Met meer koopzondagen moeten dus nóg meer mensen tegen hun zin aan de slag. Of ze krijgen gewoon geen baan(tje) als ze niet ook op zondag willen... Laten we de samenleving verduurzamen en ontstressen en werknemers niet opzadelen met gedwongen zondagswerk. En in de gemeentelijke discussies serieus luisteren naar de stem van de werknemers.

  • Welke maatregelen neemt de regering om ervoor te zorgen dat niemand zich meer gedwongen voelt om tegen zijn zin op zondag te werken?
  • Welke aanvullende rol ziet zij weggelegd voor de Inspectie SZW om de wet te handhaven?
  • Hoe worden gemeenten verplicht om écht rekening te houden met hun belangen?
  • Er moet meer bekendheid komen bij werknemers van hun wettelijke rechten om op zondag niet te werken?

 3.    Gun alle winkeliers echte vrijheid om gesloten te blijven

Winkeliers zouden meer vrijheid krijgen, maar ze hebben het nakijken. Op steeds meer plaatsen worden ze onder druk gezet of zelfs met boetes gedwongen op zondag open te zijn. Het mantra is steeds: contractsvrijheid. We zien echter wat voor ellende dit kan leiden. Vandaag nog een winkelier die niet wil, maar wel moet: ‘Iedereen volgt de zondagopenstelling zonder morren maar blij is niemand.’ Om maar te zwijgen over het juridisch getouwtrek rond winkelcentrum Paddenpoel in Groningen. Torenhoge boetes tot zelfs 50 of 60.000 euro voor wie op zondag niet open wil of doordeweeks een uurtje eerder sluit. 

De SGP is blij dat er nu eindelijk wat beweging komt. Grote spoed is nodig. We praten hier nu al veel te lang over. Vijf jaar na de motie van SGP-senator Holdijk en ook de Tweede Kamer-motie Van der Staaij c.s. tegen zondagsboetes is dit een goed begin...

We hebben hierover de volgende vragen:

  • Garandeer wettelijk hun recht om niet zeven dagen achter elkaar open te zijn.
  • De regeling moet ook echt voor alle contracten gelden – oud of nieuw: niemand moet op basis van een of andere vage bepaling gedwongen kunnen worden open te gaan.
  • Let ook op nieuwe winkeliers. Ook hun positie is niet sterk tegen verhuurders. Voor hen geldt dan vaak ‘slikken’ of ‘opkrassen’. Wat doet de staatssecretaris?
  • Graag ook een wettelijke verplichting om in elk contract een vrijstellingsbepaling op te nemen. Ongeacht motief moet ieder vrijstelling kunnen krijgen van openstelling op zondagen (en eventueel koopavonden).