24 januari 2013

Steun Cameron

De SGP kan zich goed vinden in de speech van de conservatieve eerste minister van Groot-Brittannië. Het pleidooi om taken weer terug te leggen bij de nationale staten is óók ons pleidooi. Op gebieden als cultuur, media, onderwijs en sociale zaken kan Europa best afslanken. Europa en de nationale lidstaten zouden er beter van worden.

Goed dat de Britse premier Cameron de moed heeft in te gaan tegen de hoofstroom van politici die de eenheidsstaat Europa door willen drukken. Te lang is er kritiekloos van uitgegaan dat de lidstaten als vanzelf steeds meer bevoegdheden zouden inleveren in Brussel.

‘Meer Nederland, minder Europa’ was en is een van de speerpunten van de SGP. Dat geldt ook en met name voor de Europese regels. Op initiatief van de SGP heeft de Tweede Kamer vorig jaar zomer een motie aangenomen om “een grote schoonmaak” te houden onder Brusselse regels. De Nederlandse regering kan nu mooi samen met Cameron optrekken en daar een hard punt van maken.

De SGP voelt niets voor een referendum. Onze benadering is vervat in het initiatiefwetsvoorstel-van der Staaij. Daarin staat dat als in Europese verdragen nationale bevoegdheden worden overgeheveld naar Brussel, een twee derde meerderheid in de Staten-Generaal vereist is.