3 november 2015

Stichten scholen pas wijzigen na onderzoek

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Dekker vóórdat hij gaat sleutelen aan de regels voor het stichten van scholen, eerst nagaat of het bestaande scholenaanbod voldoet aan de behoeften van ouders.

Dat staat in een door SGP-kamerlid Bisschop samen met D66 en CDA ingediende motie die door de Tweede Kamer is aangenomen.

Het meest recente onderzoek naar de aansluiting van vraag en aanbod (van de diverse richtingen) in het onderwijs dateert van 2004.

In dat onderzoek ontbreken echter de behoeften en de tevredenheid van ouders bij de keuze van een school voor hun kind(eren).

Een Kamermeerderheid wil nu dat er zo’n onderzoek komt.

Aanleiding zijn de plannen van staatssecretaris Dekker van Onderwijs om de regels voor het stichten van scholen ingrijpend te veranderen.

SGP-kamerlid Bisschop: “Je moet een stelsel pas wijzigen als gebleken is dat het bestaande stelsel níet werkt. Het huidige systeem voldoet prima, iets wat bevestigd wordt door de Onderwijsraad. Dus als de staatssecretaris de zaak op de schop wil nemen, zal hij eerst degelijk moeten aantonen dat het huidige stelsel niet werkt. Daarna praten we verder.”