23 mei 2014

Stijging zelfdoding

Maak beleid op forse stijging zelfdodingen

Het aantal zelfdodingen in Nederland is in de periode 2008 tot 2012 maar liefst met 30 procent toegenomen. Hoogleraren Aleman (neurowetenschappen, Groningen) en Denys (psychiatrie, Amsterdam) hebben in het wetenschapsmagazine Nature de noodklok geluid.

Zij hekelen het feit dat er op het gebied van verkeersdoden wél gericht en succesvol beleid wordt ontwikkeld, maar voor deze dodelijke slachtoffers niet.

SGP-fractievoorzitter Van der Staaij wil van minister Schippers (VWS) weten wat zij met deze studie gaat doen. Van der Staaij: ‘Erken het probleem van het hoge aantallen van zelfdoding. Het is inmiddels gestegen van 1500 naar 1800 gevallen per jaar. Voor verkeersslachtoffers zouden we dit onacceptabel vinden. Ik ben het met de hoogleraren eens dat het tijd wordt voor een forse investering in deze verdrietige materie.’

Daarnaast wil de SGP weten of Minister Schippers meer wil inzetten op preventie en of zij suïcide wil erkennen als stoornis, in plaats van een medische complicatie.

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij van de SGP aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het gebrek aan kennis over de onderliggende oorzaken van suïcidaal gedrag.

  1. Bent u bekend met het artikel “Mental health: A road map for suicide research and prevention” in het wetenschappelijke tijdschrift Nature (22 mei 2014), waarin staat dat er een gebrek aan kennis is over de oorzaken van suïcidaal gedrag?
  2. Hoe beoordeelt u het feit dat het aantal zelfdodingen in Nederland met 30% is toegenomen in de periode 2008-2012?
  3. Bent u met ons van mening dat het belangrijk is dat het aantal zelfdodingen fors daalt?
  4. Wat vindt u van de stelling van Prof. Dr. Aleman en Prof. Dr. Denys dat er onvoldoende kennis wordt opgebouwd over de onderliggende oorzaken van suïcidaal gedrag en de behandeling ervan?
  5. Hoe beoordeelt u de conclusie dat er overtuigend bewijs is dat adequate preventie en behandeling van bepaalde aandoeningen, zoals depressie en alcoholverslaving, zelfmoordcijfers kan verlagen?
  6. Deelt u de mening dat suïcidaliteit niet moet worden gezien als een medische complicatie, maar als een aparte stoornis? 
  7. Bent u voornemens naar aanleiding van dit onderzoek meer aandacht te besteden aan preventie van suïcide? Zo nee, waarom niet?
  8. Bent u bereid meer te investeren in onderzoek naar de onderliggende oorzaken van suïcidaal gedrag en de behandeling ervan? Zo nee, waarom niet?
  9. Welke mogelijkheden voor aanscherping van de Landelijke agenda suïcidepreventie 2014-2017 (Kamerstuk 32 793, nr. 113) ziet u naar aanleiding van dit onderzoek?