12 maart 2014

Stop antisemitisme

De SGP maakt zich zorgen over de forse stijging van antisemitische incidenten in 2013. Vorig jaar zijn er 147 incidenten gemeld bij het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Een jaar eerder waren dat er nog 114. Dat blijkt uit cijfers die het CIDI gisteren publiceerde.

De stijging van het aantal incidenten in 2013 baart zorgen. Na 2009 liep het aantal meldingen terug, maar aan die positieve trend lijkt nu een eind te zijn gekomen. Extra confronterend is dat er meer directe confrontaties tussen dader en slachtoffer is.

Belangrijke oorzaak van de toename van antisemitisme blijkt te liggen in het demoniseren van Israël, blijkt uit Europees onderzoek. SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf zou graag zien dat ministers Opstelten van Veiligheid en Justitie en Asscher van Sociale Zaken met het Wiesenthal center nader onderzoek naar de Nederlandse situatie doen. Het resultaat dáárvan kan gebruikt worden om antisemitisme beter te bestrijden.

Schriftelijke vragen van het lid Dijkgraaf (SGP) aan de ministers van Sociale zaken en werkgelegenheid en Veiligheid en justitie

  1. Bent u bekend met de Monitor antisemitische incidenten in Nederland 2013 van het CIDI?
  2. Wat is uw reactie op het gegeven dat het aantal antisemitische incidenten in 2013 fors is gestegen? Welke specifieke inzet pleegt u om de in de monitor beschreven incidenten tegen te gaan?
  3. Welke acties verricht u om antisemitisme op internet tegen te gaan? Welke aanknopingspunten vindt u in andere Europese landen om deze antisemitische uitingen te bestrijden?
  4. Bent u bereid met het CIDI in gesprek te gaan over het verbeteren van het doen van aangifte en het registreren van antisemitische incidenten?
  5. Onderkent u dat een gedemoniseerd beeld van Israël een gevaarlijke voedingsbodem biedt voor antisemitische incidenten?
  6. Welke consequenties verbindt u aan uw eigen kwalificaties dat het onderzoek van de universiteit Bielefeld naar de beeldvorming onder Europeanen inzake Israël onacceptabel en bijzonder zorgwekkend is?
  7. Bent u voornemens om te laten onderzoeken welke oorzaken ten grondslag liggen aan de zorgwekkende beeldvorming inzake Israël in Nederland? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u voornemens om in samenwerking met het Simon Wiesenthal Center de parameters voor het onderzoek te formuleren, zoals rabbijn Abraham Cooper in zijn brief heeft aangeboden?