16 februari 2012

Stop geweld Egypte!

In Egypte is er een schokkende toename van geweld tegen christenen. Deze trend mag niet stilzwijgend voortgaan. Dat zegt de SGP in een overleg met minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken).

AO Razeb
16-2-2012
Van der Staaij, SGP

OS
Op de agenda staat onder meer de OS-inzet van de EU. Daar wil ik dit keer mee beginnen. Op grond van de verordeningen wordt ook voor Nederland voor de komende 7 jaar 3 miljard euro vastgelegd. Het gaat dus ergens over.

Ik constateer allereerst dat de EU de bilaterale hulp aan 19 middenkomenslanden stopt. Over deze keus is ongetwijfeld goed nagedacht. Wel het volgende. In Nederland hebben wij uitvoerig gesproken over een zorgvuldige uitfasering. Geen kapitaalvernietiging, verdampen van eerdere resultaten en dergelijke gewenst. Dat is ook van toepassing op EU-niveau. Ik lees echter niets over een traject voor uitfasering. Hoe gaat dit in zijn werk? Hoe wordt dit afgestemd met de betreffende landen?

Ik herhaal hier mijn eerder opgeworpen vraag: in hoeverre is het mogelijk dat de EU in haar beleid met name inzet op die onderdelen waar individuele lidstaten zich terugtrekken? Is dit bij de nu voorliggende voornemens in ogenschouw genomen? Hoe verlopen de contacten en onderhandelingen hier? Wat heeft dit concreet opgeleverd?

Daarnaast vraag ik mij af of de EU zich voldoende rekenschap geeft van de denkbare inzet en potenties van maatschappelijke organisaties in ontwikkelingsprocessen. Hoe is dit verankerd in de voorliggende EU-voornemens?

Wij steunen overigens van harte dat de regering de vinger wil leggen bij scheefgroei. Zo is het onverkoopbaar dat Turkije de grootste ontvanger is van Europees ontwikkelingsgeld. De Turkse groeipercentages liggen nota ben al jaren rond de 9%! Vele malen hoger dus dan van de EU. Dat is geen steun aan de allerarmsten. Stoppen hiermee!

Syrië
Minister bepleit intensivering steun aan Syrische oppositie. Ook wordt de Nederlandse wens met kracht herhaald: president Assad moet weg.
Vanzelfsprekend is er geen enkele steun van SGP voor gruwelijk optreden Assad. Maar kan zomaar de Syrische oppositie worden bijgevallen? Ook terroristennetwerk Al Qadai heeft inmiddels de Syrische oppositie omarmd. Veelzeggend? Israëlische experts noemen de val van Assad ‘een ramp voor Israël’. Voorzichtig zijn om de duivel met Beëlzebub uit te drijven!

MOVP
Fatah en Hamas werken aan een eenheidsregering. Kan de minister deze ontwikkeling nader duiden? Groeit Hamas naar Fatah toe of heeft Fatah inhoudelijk zoveel overeenstemming met het gedachtegoed van Hamas dat nauwe samenwerking geen probleem meer is? Ik roep de minister op om ook binnen de EU er zeer alert op te zijn dat de betreffende eenheidsregering volstrekt gehouden wordt aan de bekende Kwartetbeginselen.

Egypte
Op zichzelf niet veel nieuws over te melden. SGP ziet uit naar het in het voorjaar aangekondigde thematische ambtsbericht over de positie van christenen in Egypte. Helaas hard nodig om hier bovenop te zitten. In die zin hoeven we niet met de armen over elkaar te wachten op deze rapportage.
Gisteren werden tijdens een bijzondere procedure van de Kamercommissie Buza zeer zorgwekkende geluiden geventileerd. Het hoofd van de Egyptische Unie van Mensenrechten sprak zonder omwegen van etnische zuivering ten aanzien van christenen. Nu gaat het mij er niet om of hiervan ook in strikt juridische zin sprake is. Feit is dat er een schokkende toename is van geweld tegen christenen, gedwongen verhuizingen, ontvoeringen en kerken die in vlammen opgaan. De overheid staat machteloos of is bewust passief. Dat is de trend! Dit mag niet stilzwijgend voortgaan. Maakt dit punt gedegen onderdeel uit van de internationale agenda? In hoeverre kan de EU-steun sterker afhankelijk worden gemaakt van vorderingen op het terrein van de bescherming van minderheden.