8 december 2015

Thuis sterven

Van der Staaij: "Regel dat mensen thuis kunnen overlijden”

Patiënten die na een opname in het ziekenhuis thuis of in een hospice wensen te overlijden, krijgen dit vaak niet georganiseerd als ze voor de ziekenhuisopname woonden in een verpleeghuis. Hierdoor sterven teveel mensen niet op de plaats waar zij dat willen. Kees van der Staaij (SGP) heeft daarom, na overleg met deskundigen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn.
Van der Staaij: “Wat ons betreft is de laatste fase van het leven erg belangrijk. Als het de wens is van mensen om in hun eigen huis of in een hospice te overlijden, dan moet dat gewoon mogelijk zijn! Al in 2013 diende ik een motie in om de financiering van palliatieve zorg goed te regelen, maar blijkbaar ervaren patiënten in de praktijk soms nog steeds problemen. De SGP vindt het belangrijk dat de staatssecretaris dit probleem oplost, zodat terminaal zieke patiënten altijd thuis, in een hospice of op de plaats waar zij dat wensen, kunnen overlijden.”

Transferverpleegkundige Zwanenburg: “In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen waren er alleen in de maand november al drie terminale patiënten die een bindende verpleeghuisindicatie hadden, waardoor ze tegen hun wens niet thuis konden overlijden. Het palliatief team van het ziekenhuis en wij als transferverpleegkundigen willen zo goed mogelijk inspelen op de wensen en behoeften van onze patiënten, maar door de huidige regels kan dit niet."
Ook Vera Bergkamp (D66) benadrukt daarom dat er een oplossing moet komen. “D66 wil dat mensen kunnen kiezen waar ze de laatste fase van hun leven doorbrengen. Daarmee kan voldaan worden aan de wensen van patiënten in deze zware periode. Ik ben daarom benieuwd naar de antwoorden van de staatssecretaris. Als de antwoorden teleurstellen, zullen de SGP en D66 samen een voorstel indienen om de problemen op te lossen.”

Vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de overgang van een verzilverd ZZP naar terminale zorg thuis.

  1. Is het u bekend dat het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) in korte tijd driemaal te maken heeft gehad met patiënten die na een opname in het ziekenhuis thuis of in een hospice wilden overlijden, maar dat dit niet georganiseerd kon worden omdat de patiënten, al voordat zij in het ziekenhuis waren opgenomen, zorg hadden ontvangen vanuit een zorgzwaartepakket (ZZP) in een verpleeghuis?
  2. Bent u bereid de achtergronden hiervan te onderzoeken en hier lering uit te trekken, aangezien de problemen lijken te ontstaan door het schot tussen de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz)?
  3. Is het u bekend dat thuiszorgaanbieders met het geld van het al beschikbare ZZP vaak geen 24-uurszorg in de thuissituatie kunnen bieden, terwijl dit wel mogelijk zou zijn als patiënten een thuiszorgindicatie krijgen vanuit de Zvw voor terminale zorg thuis?
  4. Vindt u dat het voor palliatief terminaal zieke patiënten mogelijk moet zijn om een bestaande Wlz-indicatie om te zetten naar een thuiszorgindicatie? Of ziet u nog andere mogelijkheden waarmee gegarandeerd wordt dat mensen thuis, in een hospice of op de plaats waar zij dat wensen, kunnen overlijden? Hoe gaat u dat mogelijk maken?