14 december 2012

Verhoog giftenaftrek

De SGP gaat voorstellen de fiscale aftrek voor giften aan hulporganisaties te verhogen. Tegelijkertijd wil de SGP dat de overheid haar eigen subsidies aan maatschappelijke organisaties op de langere termijn af gaat bouwen. Het besluit daartoe moet nu worden genomen, dit om te voorkomen dat de lopende contracten moeten worden opengebroken en er kapitaal wordt vernietigd.

SGP-kamerlid Van der Staaij wil zich daar maandag sterk voor maken bij de behandeling van de begroting Ontwikkelingssamenwerking. Van der Staaij: "Ik bepleit ‘minder staat en meer samenleving’, ook op het terrein van ontwikkelingshulp. Als we van maatschappelijke organisaties 50% eigen inbreng gaan vragen, kan het bespaarde bedrag benut worden om particulieren en bedrijven te stimuleren tot meer geefgedrag. Daarmee wordt de ‘verstatelijking’ van de Ontwikkelingssamenwerking teruggedrongen."

Deze verlegging van geldstromen past in de SGP-filosofie dat de staat een terughoudender rol moet spelen bij de hulp aan andere landen. De SGP’er beklemtoont dat hulpverlening via particuliere organisaties veel effectiever is dan hulp via ingewikkelde en bureaucratische multilaterale kanalen, zoals die van de VN. Verhoging van de fiscale giftenaftrek is positief omdat particulieren en bedrijven dan meer ruimte krijgen en zo beter betrokken worden bij de hulp.

 

?