3 september 2013

Verloren moeite

SGP: ‘Prijsgeven Hedwigepolder blijkt verloren moeite vanwege dichtslibben’

Wanneer de dijken rond de Hedwigepolder doorgestoken worden zal de polder niet lang onder water staan. In het recent gepubliceerde Rijksinpassingsplan staat klip en klaar dat de polder snel op zal slibben met instromend zand waardoor er schorren ontstaan. Dat was nu juist niet de bedoeling.

Om aan de afspraken te voldoen lijken er maar twee opties mogelijk: of regelmatig en structureel een laag zand, met bijbehorende natuurontwikkeling, afgraven, óf op termijn een nieuwe polder prijsgeven aan de zee.

SGP-kamerlid Dijkgraaf heeft opheldering gevraagd aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Voor de SGP is deze waarschuwing reden temeer om te stoppen met deze zinloze ontpoldering.
 

Schriftelijke vragen

Vragen van het lid Dijkgraaf (SGP) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over de verwachte opslibbing van een ontpolderde Hedwigepolder

1. Heeft u kennis genomen van de in het concept-Rijksinpassingsplan voor de Hedwigepolder opgenomen constateringen dat  de Hedwigepolder na ontpoldering snel zal opslibben en dat op termijn hoge schorren zullen ontstaan?

2. Is de veronderstelling juist dat door de snelle opslibbing op afzienbare termijn hoge schorren de plaats in zullen nemen van het gewenste laag dynamische intergetijdengebied?

3. Welke consequenties heeft het opslibben voor het realiseren van de instandhoudingsdoelstellingen?

4. Betekent snelle opslibbing dat op afzienbare termijn opnieuw ingegrepen zal moeten worden om het gewenste laag dynamische intergetijdengebied te behouden of dat op andere locaties nieuw laag dynamisch intergetijdengebied gerealiseerd moet worden?

5. Hoe waardeert u de negatieve consequenties van snelle opslibbing voor het behoud van het gewenste laag dynamische intergetijdengebied, in het licht van de stevige financiële opgave van en de maatschappelijke weerstand tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder?

6. Kunt u inzicht geven in de wijze waarop Vlaanderen nu bij gaat dragen aan de financiering van de grondverwerving ten behoeve van de ontpoldering en de andere noodzakelijke investeringen, inclusief de bijbehorende kostenverhogingen als gevolg van de opgelopen vertraging?

7. Bent u bereid deze vragen voor het AO ‘Natura 2000 inclusief Westerschelde’ te beantwoorden?