5 december 2013

Visumplicht Turken

SGP: opheldering over visumplicht Turken

De SGP wil weten hoe het precies zit met de mogelijke opheffing van de visumplicht voor Turken. Kamerlid Van der Staaij heeft daarover vragen gesteld aan de regering. Hij wil weten of er inderdaad over het opheffen van de visumplicht gesproken wordt en wat de Nederlandse inzet daarbij is. Hij maakt zich met name zorgen over de mogelijke gevolgen voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Niet voor niets vreest minister Asscher nu al veel problemen door de toestroom van mensen uit Oost-Europese landen..

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse zaken over het mogelijk schrappen van de visumplicht voor Turken

5-12-2013

1. Heeft u kennis genomen van de berichtgeving waarin wordt gesteld dat Turken over enkele jaren zonder visum de EU kunnen binnenkomen?
2. Is het bericht juist dat de verantwoordelijke eurocommissarissen met de Turkse minister van Buitenlandse zaken hebben afgesproken om hierover te gaan onderhandelen?
3. Kunt u aangeven wat hier precies is afgesproken en welke status deze afspraken hebben?
4. Wist u van deze afspraken? Zo ja, welke inbreng heeft Nederland hieromtrent geleverd?
5. Worden door deze gemaakte afspraken op geen enkele wijze nationale rechten en plichten doorkruist?
6. Hoe verhouden deze afspraken zich tot de kwetsbare omstandigheden op de Nederlandse arbeidsmarkt en het beleid van minister Asscher terzake?
7. Welk procedureel vervolg krijgen deze afspraken en op welke wijze wordt Nederland hierbij betrokken? Welke rol heeft de Tweede Kamer erbij?