31 mei 2016

Voor kleine trekkers geen kentekenplicht

Binnenkort behandelt de Tweede Kamer het voorstel van minister Schultz om voor alle trekkers en grote landbouwmachines en –wagens een kentekenplicht in te voeren. De SGP vindt dit veel te gortig. Kamerlid Roelof Bisschop: “Bij snelle en grote trekkers en machines kan ik me wel voorstellen dat je zo de regels beter kunt handhaven. Bij al het langzame materieel dat soms nauwelijks op de openbare weg komt, maakt het voor de verkeersveiligheid niets uit en kost het onnodig veel geld. Wat is trouwens de zin van een kentekenplicht als er op het platteland nauwelijks politieagenten rondrijden?”

De SGP wil dat in ieder geval kleine en langzame trekkers en machines uitgezonderd worden van de kentekenplicht. Te beginnen bij de smalspoortrekkers in de fruitteelt. De SGP heeft hiervoor een amendement ingediend. Bisschop: “Smalspoortrekkers worden vooral gebruikt in de fruitteelt. Ze zijn niet breder dan 1,3 meter, rijden met lage snelheden en komen nauwelijks op de openbare weg. In Nederland rijden ongeveer 5000 van deze smalspoortrekkers rond. Invoering van de kentekenplicht betekent een forse administratieve last, terwijl het voor de verkeersveiligheid weinig uitmaakt. Dat moeten we niet willen.”

De SGP constateert dat de minister haar schouders ophaalt over de extra kosten voor boerenbedrijven. Dat kan de SGP niet rijmen met alle positieve woorden over de landbouw als motor van de economie en over aanpak van de regeldruk. “Minister Schultz vindt dat het met die extra kosten wel meevalt. Dat vind ik kortzichtig. Boeren en tuinders hebben iedere keer weer met extra regels en extra kosten te maken. Bij elkaar stapelt dat behoorlijk op. Ministers moeten hun oogkleppen afzetten en onnodige regels gewoon niet invoeren,” aldus Bisschop’