17 januari 2013

Vragen Noord-Korea

Noord-Korea is het land waar de mensenrechten misschien wel het ergst worden vertrapt. Maar de aandacht ervoor is minimaal. De VN-commissaris voor de vluchtelingen bepleit daarom een internationaal onderzoek naar de schendingen van de mensenrechten in Noord-Korea. Kamerlid Van der Staaij heeft er bij het kabinet op aangedrongen om dit pleidooi van de VN-commissaris te steunen en Noord-Korea hoop op de agenda te plaatsen.


Schriftelijke vragen Van der Staaij aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken over VN-pleidooi voor internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Noord-Korea

 

  • Heeft u kennis genomen van de oproep van VN-Hoge commissaris voor de Vluchtelingen Navi Pillay om te komen tot een internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Noord-Korea? Hoe beoordeelt u dit pleidooi?[1]
  • Hoe waardeert u de stelling van de Hoge commissaris, dat de mensenrechtensituatie in Noord-Korea ‘een van de ergste, maar minst begrepen en gerapporteerde mensenrechtensituaties in de wereld is’? Wat is hiervoor volgens u de verklaring?
  • Hoe kan deze mensenrechtensituatie in uw ogen hogere prioriteit op de agenda van de internationale gemeenschap krijgen? Wilt u zich daarvoor sterk maken?
  • Is de inschatting van de Hoge commissaris juist dat er meer dan 200.000 politieke gevangenen in kampen worden vastgehouden, waar marteling, verkrachting en executies aan de orde van de dag zijn?
  • Welke status heeft de oproep van deze VN-Hoge commissaris? Welk besluitvormingstraject is hieraan verbonden en welke termijnen?
  • Bent u bereid om dit pleidooi voor een internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Noord-Korea actief te ondersteunen in de relevante gremia? Op welke wijze wilt u dit doen?
  • Bent u tevens bereid om te bevorderen dat bij dit onderzoek de precaire positie van religieuze minderheden in Noord-Korea – waaronder veel christenen - wordt betrokken (geloofsvrijheid), alsmede hun specifieke positie in de kampen?


[1] NRC.nl, 14-1-2013