16 oktober 2019

Vuist maken tegen Turkije

De Europese NAVO-landen moeten een vuist kunnen maken. Dat is kort samengevat wat de SGP vindt van de ontstane situatie na het vertrek van de Amerikanen en de inval van Turkije in Syrië.

SGP-woordvoerder Van der Staaij pleitte er in het ‘Turkije-debat vandaag voor dat de Europese NAVO-landen meer moeten investeren in hun eigen krijgsmacht en grensbewaking. Amerika de hete kastanjes uit het vuur laten halen kan niet. “We moeten leren onze eigen broek op te houden. Meer investeren in onze Defensie,” aldus Van der Staaij.” Als geen andere partij heeft de SGP daar in het verleden consequent op gehamerd, en dat doet ze nog steeds.

Het meest triest is de situatie voor de Koerden. Zij zijn de dupe van het machtsspel van de andere landen. Extra wrang omdat de Koerden een belangrijk aandeel hadden in de strijd tegen IS. En wat de situatie alleen maar erger maakt: veel vastgezette IS-strijders maken nu van de chaos gebruik om te ontsnappen. Dat moet een extra reden zijn ons af te vragen: wat doen we in de toekomst met Turkije? Want zoals het nu al jaren gaat, kan het niet langer.