21 november 2024

Wie beschermt hen die ons beschermen?

De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 20 november met minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) en staatssecretarissen Coenradie (Justitie en Veiligheid) en Struycken (Rechtsbescherming) over de begroting van Justitie en Veiligheid over het jaar 2025. Lees de bijdrage van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk.

Wie beschermt hen die ons beschermen? Het werk van politiemensen is onmisbaar, in het heetst van de strijd houden zij ons land veilig. Wie beschermt hen als zij belaagd en mishandeld worden? Het OM houdt zich niet aan de richtlijn voor een driedubbele strafeis ingeval van delicten tegen mensen met een publieke taak. Maar als een politieagent geweld gebruikt volgt er binnen een week een klacht tegen diens optreden. Deze dubbele maat is een klap in het gezicht van agenten en hulpverleners. We moeten ons afvragen of een onderzoek naar vermeend geweldsmisbruik op zijn plaats is bij verboden demonstraties.

  • Wanneer gaat de minister serieus werk maken van het wetsvoorstel uitbreiding taakstrafverbod?
  • En gaat hij stevig met het OM in gesprek om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor het naleven van de driedubbele strafeis?

De laatste jaren wordt de politie steeds meer gezien als wegsleepdienst voor demonstraties en taxibedrijf voor verwarde personen, maar de rek is eruit en aangiftes blijven liggen. 

  • Welke maatregelen neemt de minister om wijkagenten meer in de wijk te laten opereren?

Voorts doe ik een beroep op de minister om álle wettelijke instrumentaria te benutten om antisemitisme buiten de deur te houden.

  • Is hij bereid om de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding vaker in te zetten ingeval een spoedeisende situatie dat vergt?

Dwangsommen
Dat de strafrechtketen piept en kraakt is zien we ook in de afhandeling van het aantal zaken. Wat de SGP betreft moet het kabinet zo snel mogelijk maatregelen om misbruik van de rechtsgang te voorkomen. Zo raakt de rechtsspraak onder andere belast door de enorme hoeveelheid dwangsommen. Dit kost de staat miljoenen! Die niet terecht komen bij de burger, maar bij bemiddelingsbureaus en ten koste gaan van efficiënt beleid. Uit onderzoek blijkt ook dat de financiële prikkel onvoldoende effectief is voor overheidsorganen, maar dat dit de belastingbetaler enorm veel kost!

  • Is de staatssecretaris bereid te verkennen of op alternatieve wijze invulling gegeven kan worden aan effectieve rechtsbescherming met oog op mogelijke afschaffing dan wel beperking van de dwangsom?

Prostitutie
De SGP juicht het voornemen van het kabinet toe om de leeftijd voor prostitutie te verhogen. Wat de SGP betreft kan die leeftijd niet hoog genoeg liggen.

  • Wanneer kunnen we dit wetsvoorstel tegemoet zien?

Helaas zien we verder weinig inzet van dit kabinet op het tegengaan van prostitutie. Het kabinet zet meer in op het destigmatiseren van sekswerk, een verkeerde prioriteit wat de SGP betreft! Sekswerk ís geen normaal beroep. Het is een illusie dat prostitutie wordt bedreven door de mondige, vrije vrouw die zelf beschikt over het gebruik van haar lichaam. In de meeste gevallen gaat het om seksuele uitbuiting van kwetsbare vrouwen, moderne slavernij! Het is onmogelijk om de legale en de illegale componenten uit elkaar te houden. Ik ontvang graag reactie op mijn amendement om meer in te zetten op uitstaporganisaties in plaats van destigmatisering.

Drugs
Naast de aanpak van grote criminele drugsbendes die zich steeds vaker in het straatbeeld laten zien krijgen we steeds meer te maken met een nieuw probleem: legale middelen die dezelfde werking hebben als illegale drugs. Eerder werden nieuwe psychoactieve stoffen verboden, maar de SGP maakt zich ook zorgen over de opmars van synthetische opiaten zoals fentanyl, een legale pijnstiller die net als andere synthetische opiaten ook illegaal wordt geproduceerd. Dit middel is zo sterk dat het versnijden van heroïne of cocaïne met fentanyl al snel tot overdosering leidt. In de VS stierven in 2023 bijna 108.000 mensen aan een overdosis van dit middel.

  • Heeft de minister voldoende wettelijke handvatten om dergelijke legale middelen met vernietigende werking zo snel als mogelijk op de opiumlijst te zetten?

Het kabinet zet in haar drugsbeleid in op preventie met gezag en het ontmoedigen van drugsgebruik onder jongeren. In het regeerprogramma geeft het kabinet aan dat drugs bezit, verkoop en productie verboden blijft. Tegelijkertijd gaat het kabinet door met het normaliseren van softdrugs door het experiment gesloten coffeeshopketen voort te zetten. Wat de SGP betreft zetten we daadwerkelijk in op drugspreventie en het denormaliseren van drugsgebruik en stoppen we met het experiment dat drugsgebruik verder normaliseert. Graag ontvang ik reactie van de minister op dit amendement.