15 december 2020

Wie er wakker liggen van de lockdown? || Bijdrage Kees van der Staaij aan het 21ste Coronadebat

Lees of bekijk hier de bijdrage van Kees van der Staaij aan het eenentwintigste plenaire debat over de ontwikkelingen van het coronavirus. 

Nederland gaat vijf weken lang op slot. De lockdown hakt er enorm in. Het doet pijn. Waar de kerstvakantie normaal gesproken synoniem is voor ‘gezellige drukte’, zijn de straten, de winkels en onze agenda’s de komende weken leeg.

Ja, het is nodig dat de maatregelen zijn aangescherpt. De besmettingscijfers lopen te snel op. De rek in de zorg is eruit. Ik denk aan coronaverpleegkundige die gisteren appte: ‘‘Jullie steunen dit toch zeker wel? Laat duidelijk zijn dat de zorg de maatregelen toejuicht.’’ Ik zie en hoor de angst van zorgwerkers: kunnen we de komende weken wel zorg blijven bieden aan iedereen die het nodig heeft?

  • Hoe staat het met de uitvoering van mijn motie [Van der Staaij/Veldman] om met spoed de zorgcapaciteit buiten het ziekenhuis te vergroten en om coronazorg te concentreren in een aantal ziekenhuizen?

Ondernemers
Aanscherpingen zijn nodig, maar hoever gaan we? De vraag die knaagt, is hoe de wereld er na vijf weken lockdown uitziet. Ik denk aan veel ondernemers die vannacht slecht geslapen zullen hebben. Bijvoorbeeld die jonge ondernemer waarover ik gisterenavond hoorde. Nét fors geïnvesteerd in de z’n bedrijf. 2020 zou een topjaar moeten worden. Nu zit hij met zijn gezin in grote problemen.
Overheidssteun krijgt hij niet en de bank wil dat hij nu echt zijn leningen gaat aflossen. En dit is nog maar één voorbeeld.

  • Heeft het kabinet oog voor de schrijnende gevallen, kleine ondernemers die buiten de boot van alle regelingen vallen?

Winkeliers
Wie vannacht ongetwijfeld ook slecht sliepen, zijn al die winkeliers. Keihard gewerkt om je zaak coronaproof te maken. En nu, vlak voor de feestdagen, moet je tóch de boel sluiten.

  • Is het kabinet bereid om voor alle winkels een bestel- en afhaalservice toe te staan, net als voor de bouwmarkten en horeca? MOTIE?
  • Hoe voorkomen we broodroof doordat levensmiddelenwinkels nu plotseling gaat stunten met non-food-artikelen?

Onderwijs
Het kabinet heeft lang gewacht met extra maatregelen voor het onderwijs.
De harde les uit het voorjaar was dat de schoolsluiting heel problematisch is voor kwetsbare kinderen, door problemen thuis, een leerachterstand of beperkingen. In plaats van maatwerk, kiest het kabinet toch weer voor een algehele schoolsluiting. Oók van het basis- en speciaal onderwijs. Ik merk dat dit bij gezinnen en leerkrachten veel emoties losmaakt.

  • De SGP stelt voor dat het speciaal onderwijs en de basisscholen meteen na de Kerstvakantie gewoon weer open kan, uiteraard met inachtneming van alle geldende regels.

Eenzaamheid
Ik weet zeker dat er vannacht ook veel oudere mensen wakker lagen. Opzien tegen de komende, donkere periode. De nood van eenzaamheid is zo groot. Gelukkig blijven de verpleeghuizen nu wel open voor bezoek.

  • Hebben gemeenten de problematiek die er speelt onder thuiswonende ouderen voldoende in het vizier?
  • Welke rol kunnen vrijwilligersorganisaties en diaconale initiatieven spelen?

Kerstfeest
Tweeduizend jaar geleden was het ook nacht. Wie tóén niet sliepen, waren herders, die de wacht hielden over hun kudde. Zij werden verrast door een engel, die zei dat zij niet hoefden te vrezen. ‘Jezus was geboren!’ Zijn komst en Zijn nabijheid geeft vreugde en rust. Oók, en misschien wel juist, middenin een lockdown. Dat wens ik de regering en ons allen toe.