29 mei 2013

Wodka 2.0

Betere leeftijdscontrole bij online verkoop van alcohol

Een tiener die via een webshop alcoholhoudende drank bestelt heeft daarbij vrij spel. Deze online winkels hanteren vaak geen valide leeftijdscontrole. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de drankverkoop, maar zeggen geen idee te hebben hoe ze dit aan moeten pakken.

De SGP heeft daarom (samen met het CDA) vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De partij wil onder meer weten welke maatregelen het kabinet neemt om de leeftijdscontrole bij online verkoop van alcohol te verbeteren.

Vragen van het lid Van der Staaij (SGP) en Bruins Slot (CDA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat online alcoholhoudende drank kopen kinderspel is. 

  1. Heeft u kennis genomen van het bericht ‘Online sterke drank kopen kinderspel; Totaal geen toezicht door gemeenten’? (1)
  2. Herkent u het beeld dat gemeenten onvoldoende toezicht houden op de naleving van de leeftijdsgrenzen van de Drank- en Horecawet bij de online verkoop en levering van alcoholhoudende dranken? Wat is daarvan de achtergrond? Hebben zij volgens u voldoende bevoegdheden en mogelijkheden voor de handhaving van online verkoop van alcoholhoudende dranken?
  3. Kunt u reageren op de constatering dat een gemeente juridisch weinig kan beginnen als een webwinkel die zonder leeftijdscontrole vooraf alcohol aan kinderen verkoopt, in een andere gemeente gevestigd is? Is een aanpassing van de Drank- en Horecawet noodzakelijk om gemeentegrensoverschrijdende handhaving te verbeteren?
  4. Kunt u aangeven welke actie het kabinet heeft ondernomen sinds de brief van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de digitale controlesystemen (2) om de leeftijdscontrole op de online verkoop van alcohol te verbeteren?
  5. Wat is uw reactie op het rapport 'Online leeftijdsverificatie in Nederland' (3) waarin een overzicht is opgenomen van alle denkbare online leeftijdsverificatiesystemen? Bent u er ook mee bekend dat het leeftijdscontrolesysteem Ageviewer een variant heeft ontwikkeld t.b.v. de leeftijdscontrole bij online verkoop?  Kunt u aangeven wat de voor- en nadelen van de verschillende controlesystemen zijn, en welk systeem het snelst kan worden geïntroduceerd om een sluitende controle mogelijk te maken?

1. De Telegraaf, 25 mei 2013

2. Brief 24 augustus 2012, Naleving leeftijdsgrenzen bij verkoop van leeftijdsgebonden producten

3. 'Online leeftijdsverificatie in Nederland' in opdracht van het ECP, het Platform voor de Informatiesamenleving.