12 mei 2020

Dag van de verpleging

Aan alle verpleegkundigen en verzorgenden van Nederland,

Het is vandaag de ‘Dag van de verpleging’. Aanleiding voor mij om jullie dit bericht te schrijven. Al was het de afgelopen tijd eigenlijk elke dag de Dag van de Verpleging. Want wat is er veel aan de hand! Jullie stonden en staan als verzorgenden en verpleegkundigen onder grote druk. Vechtend voor de levens van patiënten met Corona en andere patiënten. Soms wordt die strijd gewonnen, maar soms is het ook tevergeefs. Dat laat vaak een diepe indruk achter.

De coronacrisis vroeg en vraagt ongelofelijk veel van verpleegkundigen en van verzorgenden. En het was in de zorg altijd al flink aanpoten. Na de eerste golf van patiënten met Corona hebben jullie nu te maken met een inhaalslag in de reguliere zorg. Even bijkomen is er vaak nauwelijks bij.

En omdat jullie met hart en ziel voor Nederland zorgen, moet Nederland ook goed voor jullie zorgen. Door bijvoorbeeld minder regels te geven, en meer vertrouwen te hebben in jullie professionele afwegingen. Door alles te doen wat nodig is dat jullie zo veilig mogelijk kunnen werken. Graag wil ik mij inzetten voor blijvende erkenning en waardering van jullie werk, ook als de schijnwerpers er straks weer af zijn!

Tegen alle zorgwerkers met wie ik de afgelopen tijd mocht appen, bellen en mailen zeg ik: zeer bedankt voor jullie verhalen. De mooie getuigenissen over saamhorigheid en ongekend teamwerk. Maar ook de moeilijke verhalen over het gebrek aan beschermingsmiddelen en wat dat met jullie doet. De last die het jullie geeft als je soms niet die zorg kan verlenen zoals je die met heel je hart zou willen geven.

Het is zo waardevol om uit de eerste hand jullie ervaringen te horen vanuit het ziekenhuis, verpleeghuis of de thuiszorg, of op welke plek jullie ook je mooie werk uitvoeren. Dank je wel daarvoor, en weet ons te vinden! Ik merkte weer van dichtbij wat de crisis doet met mensen en ben ervan doordrongen dat we bij besluiten over versoepelingen ook steeds heel goed moeten afwegen wat dit voor jullie in de zorg betekent.

Tot slot: weet dat er door heel Nederland met jullie meegeleefd wordt. En veel wordt gebeden voor alle mensen in de zorg om Gods hulp en kracht in jullie verantwoordelijke werk. Van harte alle goeds en veel zegen op jullie werk toegewenst. En nogmaals ontzettend bedankt dat jullie je met hart en ziel inzetten voor ons allemaal. Een diepe buiging!

Hartelijke groet,
Kees van der Staaij