20 april 2021

'Made in Israel'

Terwijl steeds meer Arabische landen vrede sluiten met de Joodse staat, voeren veel westerse landen, en ook de EU, nog steeds oorlog tegen Israël. Niet letterlijk, maar wel een propaganda- en economische oorlog waardoor Israël keer op keer in de beklaagdenbank wordt gezet en veroordeeld. Je ziet dat o.a. aan het absurd hoge aantal veroordelingen van Israël in de VN.

Maar het is ook zichtbaar als je kijkt naar de manier waarop Israël wordt aangepakt als het gaat om de etikettering van Israëlische producten. Komt Israëlische wijn uit Judea of Samaria, dan mag daar niet op staan: ‘Made in Israël’. Brussel heeft dat verordonneerd, en de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet er in Nederland op toe of dit decreet wordt gehoorzaamd, al dan niet geholpen door pro-Palestijnse en linkse (beroeps)demonstranten.

Na oproepen uit laatstgenoemde clubjes leidde dit in 2019 tot een ‘bezoekje’ van ambtenaren van de NVWA aan het Israël Producten Centrum in Nijkerk, gevolgd door een boete omdat de etikettering niet was zoals Brussel het wil. SGP, CU en PVV trokken hierover aan de bel bij de regering en vroegen om opheldering, met name over de eenzijdigheid. Minister van Ark, verantwoordelijk voor de NVWA, stelde echter dat Israël wordt behandeld net als andere landen die gebieden beheren die omstreden zijn.

Dat klopt niet. Feit is dat de EU alleen voor Israël een aanvullende ‘richtlijn’ opstelde. Feit is óók dat als het bijvoorbeeld gaat om Marokko, niet gehandhaafd wordt op de etikettering van producten uit de Westelijke Sahara. Om tenminste iets aan die ongelijkheid en eenzijdigheid te doen, diende Roelof Bisschop, met het kersverse Kamerlid Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging, een motie in om een eind te maken aan de ongelijke en negatieve behandeling van Israël.

Over die motie werd op 20 april gestemd. Een meerderheid bestaande uit SGP, BBB, CDA, CU, JA21, VVD, FVD, PVV en 50+ steunde onze motie. Tegen waren alle linkse partijen: D66, SP, PvdA, GroenLinks, VOLT, DENK en BIJ1 en de Partij voor de Dieren. Triest. Links, dat prat gaat op gelijke behandeling, is het vooral te doen om anti-Israël-agitatie.

De motie die ingediend is door SGP-Kamerlid Roelof Bisschop en BBB-Kamerlid Caroline van der Plas is hier te lezen.