28 december 2023

Opnieuw bloedbad onder Nigeriaanse christenen

Tijdens de Kerstdagen zijn er naar schatting tussen de 100 tot 160 christenen in koelen bloede vermoord in Nigeria. Deze sluipende massamoord is onderdeel van de permanente bloedige strijd in het noorden van dit Afrikaanse land. Met name de islamitische terreurbeweging Boko Haram houdt vreselijk huis door onschuldige burgers, niet zelden kinderen, uit te moorden, te ontvoeren of verkrachten.

De SGP wil dat Nederland, ook in internationaal verband, aandacht blijft vragen voor deze vervolgde christenen op het Afrikaanse continent. SGP-kamerlid Diederik van Dijk: “Dit zijn geen incidenten, maar het is een vast patroon, al vele jaren lang. Veel media hebben helaas meer aandacht voor andere conflicten. Daardoor blijft deze sluipende massamoord onder de radar. Ik zet me voor de Afrikaanse christenen in door wél de aandacht te richten op wat hen overkomt en de angst waarin ze leven.”

Van Dijk heeft over de jongste gruweldaden bij de regering aan de bel getrokken. In schriftelijke vragen roept hij op om zowel de Nederlandse als de Europese gezant voor geloofsvrijheid in te schakelen. “Nigeria is een ‘combinatieland’. We geven ontwikkelingssamenwerking en drijven handel met dat land. Via beide kanalen zou er druk kunnen en moeten worden uitgeoefend en hulp geboden. Dat is wat ik bepleit. Eén ding weten we zeker: als we het maar laten gebeuren en niets doen, wint Boko Haram. Dat is het slechtste wat er kan gebeuren. Daarom zal ik me blijven inzetten voor de vervolgde christenen in Nigeria,” aldus Van Dijk.