24 april 2025

Pak asielfraude aan

De Tweede Kamer debatteerde op donderdag 24 april met minister Faber over het asiel- en migratiebeleid. De bijdrage van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk is hieronder te lezen.

Fraude
Fraude ondermijnt het draagvlak voor het asielbeleid, en moet keihard worden aangepakt. De SGP heeft het afgelopen jaar drie keer aandacht gevraagd voor asielfraude. IND-medewerkers hebben aanvragen toegekend die evident hadden moeten worden afgewezen. Andere medewerkers die hierover de klok luidden, werden op een zijspoor gezet. Ons bereiken signalen dat het niet bij deze voorbeelden blijft, maar dat dit breder speelt bij de IND. Er werd onderzoek gedaan naar deze kwestie, maar de resultaten zijn nog niet met de Kamer gedeeld. Gaat deze minister hier snel en doortastend werk van maken, en de Kamer hierover proactief informeren?

Een ander voorbeeld van fraude. “Eén man, 25 baby’s: schijnkinderen zijn een nieuwe manier om verblijfspapieren te krijgen”, kopte NRC december vorig jaar. Inmiddels zijn we meer dan vier maanden verder. Ik hoor graag hoe het staat met de aangekondigde aanpak van deze problematiek.

  • Worden betrokkenen strafrechtelijk vervolgd vanwege valsheid in geschrifte en mensensmokkel?
  • Gaat u het erkennen van een kind om een verblijfsvergunning te ontvangen strafbaar stellen, net als in België?

Deze praktijk moet echt snel worden beëindigd, want dit is volstrekt frauduleus en uiterst schrijnend voor de betreffende kinderen.

Dan is er nog de zogeheten taxifraude. Een asielzoeker laat voor 2500 euro taxi's rijden naar een ziekenhuis waar hij helemaal geen afspraak heeft. Taxiritjes op kosten van de belastingbetaler.

  • Er zouden maatregelen worden genomen, maar worden de gefraudeerde bedragen ook teruggevorderd?
  • En hoe wordt voorkomen dat dit zich herhaalt?

Criminele asielzoeker
Als je naar ons land komt om hier te verblijven, houd je je aan de regels. Doe je dat niet, dan moet daar ook een stevige sanctie op volgen. Door als overheid je gezag te laten gelden trek je een streep: deze zaken tolereren we hier niet. Op dit moment heeft de IND nog te weinig mogelijkheden hiervoor. Dat was de reden dat SGP een motie indiende om de glijdende schaal aan te scherpen. Hiermee wordt bepaald bij welke strafmaat en verblijfsduur mag worden overgegaan tot weigering van de aanvraag. Op dit moment geldt dat alleen voor asielzoekers die een onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgen opgelegd. Mijn motie vraagt voortaan ook taakstraffen en geldboetes mee te wegen.

  • Wil de minister zich hier binnen het kabinet voor inzetten?
  • Gaat zij ook breder bezien hoe we criminele asielzoekers duidelijker en consequenter kunnen aanpakken, zodat waar mogelijk meteen kan worden overgegaan tot uitzetting?

Opvang
Er moet een einde komen aan peperdure noodopvang via cruiseschepen en hotels. Dat vindt deze minister ook. Maar wie dat wil, ontkomt er niet aan te investeren in reguliere opvang. Toen ik de minister hiernaar vroeg verwees zij steevast naar de Voorjaarsnota, dus ik had hoge verwachtingen. Daarom was mijn fractie verbaasd dat er bij de Voorjaarsnota welgeteld nul euro is uitgetrokken voor na 2027. We gaan vooral pleisters plakken. Onverstandig, wat de SGP betreft.

  • Stáát de afspraak over stabiele financiering van een vaste voorraad van 41.000 plekken nog, of niet?
  • En zo ja, hoe gaat de minister die waarmaken?

Eerder heb ik aandacht gevraagd voor de mogelijkheden die opvang bij gastgezinnen hierin biedt. Dit is vele malen goedkoper, spaart azc-plekken uit en bevordert de integratie. Toegezegd was dat wij hier vóór het meireces over zouden worden geïnformeerd. Hoe staat het hiermee?

Waar het goedkoper kan, moeten we dat zeker niet nalaten. Daarom steunt de SGP versobering van de asielopvang. Ledigheid is des duivels oorkussen, dus het is dan ook heel nuttig dat asielzoekers zelf hun potje koken.

Spreidingswet
De SGP heeft nooit staan te applaudisseren bij de spreidingswet, en we willen dan ook dat die snel verdwijnt. Maar los van hoe je denkt over de spreidingswet is het belangrijk dat er duidelijkheid komt over wat het kabinet nu precies van plan is. In de contourennota valt te lezen dat de minister voornemens is de spreidingswet in te trekken na afloop van de eerste cyclus. Die eindigt op 31 januari 2026.

  • Komt het kabinet dan binnenkort met de intrekkingswet?

Om dat voor januari rond te krijgen, zal de wet toch snel moeten worden ingediend.

  • Voelt de minister ook een verantwoordelijkheid te komen met flankerend beleid zodat we gemeenten niet met de problemen opzadelen?