29 november 2022

SGP wil kinderwagenbonus bij eerste kind

SGP-Kamerlid Chris Stoffer bepleit een eenmalige bonus van 1000 euro voor ouders die hun eerste kindje krijgen. De aanschaf van een babyuitzet loopt volgens het Kamerlid flink in de papieren.

“Het gezinsbeleid van dit kabinet moet op de schop. Gezinnen zijn van cruciale betekenis. Daar wordt het fundament voor de rest van je leven gelegd. Juist nu de tijden financieel zwaar zijn, hebben jonge gezinnen extra ondersteuning nodig!”, zegt Stoffer. Het SGP-Kamerlid dient daarom dinsdag bij het begrotingsbehandeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een amendement in om kersverse ouders bij de geboorte van hun eerste kindje een ‘kinderwagenbonus’ van 1000 euro te verstrekken. Daarnaast vindt de SGP dat de verhoging van het kindgebonden budget, die na volgend jaar weer wordt afgebouwd, structureel moet worden.

Recent liet minister Van Gennip weten geen onderzoek te willen doen naar de situatie van gezinnen in Nederland, terwijl de Kamer daar wel om had verzocht. Ze gaat het thema betrekken bij een dialoog over gendergelijkheid op de arbeidsmarkt. Stoffer: “Dat zegt genoeg over de kijk van dit kabinet op gezinnen. Dit is echt de omgekeerde wereld. In plaats van dat het kabinet de kracht van gezinnen versterkt, onttrekt ze er kracht aan door beide ouders de arbeidsmarkt op te jagen. Gezinnen zijn véél meer dan een productiefactor! Het is hoog tijd voor een gezinsnota mét oog voor de waarde van het gezin.”

Lees hier de bijdrage van Chris Stoffer aan het debat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid