3 september 2024

Van Dijk stelt vragen over spijt bij geslachtsverandering

Steeds meer mensen hebben te maken met spijt bij geslachtsverandering. Dat blijkt uit Fins onderzoek. Het Reformatorisch Dagblad berichtte hierover. SGP-Kamerlid Diederik van Dijk stelt hier schriftelijke Kamervragen over.

De vragen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn hieronder te lezen.

  1. Heeft u kennisgenomen van het bericht ‘Fins onderzoek: Spijt bij geslachtsverandering neemt toe’?
  2. Wat vindt u ervan dat uit dit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen spijt krijgen van een hormoonbehandeling voor hun transitie naar het andere geslacht?
  3. Kunt u schetsen welke betekenis dit onderzoek heeft voor de Nederlandse situatie?
  4. Wordt dit Finse onderzoek betrokken bij de herijking van de Kwaliteitsstandaard Transgenderzorg Somatisch?
  5. Wat vindt u van de opvatting van de Finse onderzoekster prof. dr. Riittakerttu Kaltiala dat detransitie ‘een reëel en mogelijk onderschat fenomeen’ is? 
  6. Is u bekend hoeveel patiënten in Nederland na enige tijd weer stoppen met een hormoonbehandeling of daar na afloop spijt van hebben? Zo ja, kunt u deze informatie delen? Zo nee, wat vindt u ervan dat we blijkbaar geen accuraat beeld hebben van het aantal Nederlandse patiënten dat spijt heeft van een hormoonbehandeling?
  7. Deelt u de opvatting van prof. Kaltiala dat het belangrijk is om te onderzoeken waarom patiënten stoppen met hormoonbehandelingen? Zo ja, bent u bereid om (nader) onderzoek hiernaar te initiëren?
  8. Kunt u aangeven wat de laatste wetenschappelijke inzichten zijn als het gaat om de (on)omkeerbaarheid van de gevolgen van het innemen van hormonen van het andere geslacht?
  9. Kunt u toelichten hoe de zorg voor patiënten met transitiespijt in Nederland is georganiseerd?