16 november 2021

'Zeg néé tegen 2G!' - Stoffer over corona

Lees of bekijk hier de bijdrage van SGP-Kamerlid Chris Stoffer aan het debat over de ontwikkelingen van het coronavirus. 

Deo volente! Het is een klassieke uitdrukking die gebruikt wordt bij de aankondiging van toekomstige gebeurtenissen. ‘Zo God het wil!’ Deo volente drukt uit dat wij bij alles wat wij doen afhankelijk zijn van God. Het herinnert ons eraan dat wij beperkte mensen zijn. We zijn niet eens in staat om te zeggen hoe ons leven er morgen uitziet, laat staan volgende maand, laat staan volgend jaar.

Na bijna anderhalf jaar coronacrisis kan het regeringsbeleid wel een scheutje ‘Deo volente’ gebruiken. We zijn een stapel routekaarten, dashboards en stappenplannen verder en tegelijkertijd terug bij af.

Het kabinet wil ons nog steeds doen geloven dat de terugkeer naar het ‘oude normaal’ om de hoek ligt. Nog één lockdown. Nog één boostervaccin. Nog een páár procent.

Het eerlijke verhaal is: we moeten samen leren leven met het coronavirus. Niet fatalistisch, maar realistisch. We moeten er rekening mee houden dat we gedurende een langere periode ons gedrag zullen moeten aanpassen. Ter bescherming van onszelf en onze naaste.

De SGP erkent de ernst van de situatie. De mensen in de zorg raken uitgeput. We zijn allemaal ‘coronamoe’.

We kunnen het ons nu niet permitteren dat groepen in de samenleving tegen elkaar worden uitgespeeld. Dat ze expliciet of impliciet de schuld krijgen van alle ellende. Polarisatie ondergraaft de aanpak van de pandemie. We hebben iederéén nodig. Of je nou jong of oud, dik of dun, moslim of christen bent.

De SGP maakt zich ernstige zorgen over de koers van het kabinet. De uitbreiding van de coronapas en de aankondiging van zogenaamd ‘2G-beleid’ zet niet-gevaccineerden buitenspel. En wie zal zeggen voor hoelang? De onderbouwing voor de coronapas als de ruggengraat van het coronabeleid is mager. Juist mensen die al kwetsbaar zijn, worden extra getroffen: Wat betekent het bijvoorbeeld voor mensen die zich niet kúnnen laten vaccineren vanwege een aandoening of beperking? En welke gevolgen heeft het voor werknemers, zoals zorgwerkers, ZZP’ers en flexwerkers? En kunnen we ondernemers de uitvoering en handhaving van zo’n 2G-beleid wel in de schoenen schuiven?

Negen maanden geleden trok Kamer (unaniem!) een heldere, principiële grens: Testen moet altijd een alternatief blijven. ‘Een vaccinatiebewijs mag in geen geval als exclusief toegangsbewijs voor voorzieningen of locaties worden’. Ik roep al mijn 149 collega’s op: houdt halt bij deze grens. Zeg néé tegen 2G.

Waar zegt de SGP dan ‘ja’ tegen? De maatregelen die we nemen moeten doeltreffend zijn en langdurig vol te houden.

  • Zet maximaal in op maximale naleving van basisregels;
  • Organiseer lokale ‘Catshuis-sessies’ met overheid, ondernemers en maatschappelijke instellingen om dit praktisch vorm te geven;
  • Adviseer dringend om gedurende de winterperiode bezoek thuis te beperken en zo mogelijk thuis te werken;
  • Stel gratis zelftesten en hoogwaardige mondkapjes beschikbaar voor:
    • het dagelijks gebruik in middelbaar en hoger onderwijs;
    • bezoek aan zorginstellingen, kwetsbaren en ouderen;
    • eventueel werksituaties. 
  • Verstevig de zorg: voorkom verdere leegloop en realiseer een robuuste, verkorte covid-opleiding;
  • De SGP zag en ziet geen heil in een QR- of –testsamenleving. Maar nu het kabinet de coronapas tóch doorzet, dan kies ik liever op specifieke plekken voor een test voor iedereen (1G) dan het uitsluiten van ongevaccineerden (2G). 
  • Maximeer het aantal bezoekers in winkels, in plaats van een coronapas;
  • Stel een ‘nationaal coördinator ventilatie’ aan;
  • Stel innovatieve geneesmiddelen zo snel mogelijk beschikbaar.

Ik wil eerlijk zijn. Voor ‘samen leven met het virus’ bestaat geen blauwdruk. De SGP heeft de wijsheid ook niet in pacht. Wel hebben we perspectief geschetst. Samen verantwoordelijkheid nemen. Op een manier die vol te houden is. Morgen, volgende maand en volgend jaar. Deo volente!

 

Wilt u meer video's van de SGP zien? Abonneer u dan op ons YouTube-kanaal!