
25 maart 2025
Actief verjagen van wolven
De Tweede Kamer debatteerde op dinsdag 25 maart over de wolf in Nederland. Namens de SGP was André Flach aanwezig bij dit debat. Zijn inbreng is hieronder te lezen.
'Bij het horen van het kind, draait de vader zich om en ziet de wolf met beide voorvoeten over het kind heen staan…met de kop naar beneden'. Een simpel zinnetje in een verslag over het incident bij Austerlitz, 31 juli vorig jaar. Maar het tekent de spanning tussen mens en wolf in ons dichtbevolkte land. Dit willen we toch niet?
Onhoudbare situatie
De Friese gemeente Weststellingwerf schreef onlangs: de situatie begint onhoudbare vormen aan te nemen. Een treffende samenvatting van het gevoel in het noorden, op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Deelt de staatssecretaris dit urgentiebesef? In de eerste elf weken van dit jaar ligt het aantal gedode schapen, pony’s en alpaca’s al op het aantal gedode dieren in heel 2023 .
Wolven komen steeds dichterbij mensen en hun dieren. Ze snuffelen en wennen eraan, terwijl wolvengedragsdeskundigen juist hiervoor waarschuwen. We gaan steeds hoger op de escalatieladder. Bewoners van het buitengebied voelen zich niet veilig meer. Er wordt wel gewezen op Duitsland, maar je ziet dat wolven daar schuw blijven en dat de wildstand veel groter is. Het is hier hoog tijd voor stevig ingrijpen. Wolven mogen niet wennen aan mensen en hun vee. Is dat ook de rode lijn van de staatssecretaris?
Wolfwerende rasters niet voldoende
Je hoort vaak: veehouders moeten maar zorgen voor goed wolfwerend raster.
Ja, er is meer ondersteuning nodig voor de aanleg ervan. Het is arbeidsintensief.
Ja, er moet samengewerkt worden om grotere gebieden af te rasteren. Maar het is niet genoeg. Deze rasters beschermen niet de ménsen. Rasters zijn ook niet overal mogelijk of wenselijk: de beste stuurlui staan aan wal. Wolven zijn intelligente dieren die op een gegeven moment eroverheen gaan. Er zou honderden kilometers wolfwerend raster nodig zijn. En wat betekent het voor de migratie van andere diersoorten als het landschap doorkruist wordt door rasters van meer dan een meter hoog? Kortom, er is meer nodig.
Voorstellen SGP
Goed dat mede op aangeven van onze Europarlementariër Bert-Jan Ruissen de Habitatrichtlijn aangepast wordt. Ik reken erop dat de staatssecretaris de Nederlandse implementatie in de startblokken zet. Maar we kunnen er niet op wachten. De urgentie is groot.
Provincies hebben grote moeite om ontheffingsaanvragen voor beheermaatregelen goed te onderbouwen. Ik pleit daarom voor een landelijke vrijstelling voor het actief verjagen van wolven uit de buurt van mensen en hun vee, uit de bebouwde kom en van boerenerven. Het kan niet zo zijn dat de Habitatrichtlijn noodzakelijke maatregelen om wolven op afstand te houden en onze kinderen en dieren te beschermen, belemmert. De definities voor probleemsituatie en probleemwolf moeten aangescherpt worden, zodat wolven eerder verjaagd en afgeschoten worden. Ik pleit ook voor het vaststellen van gebieden waar geen duurzame plaats is voor de wolf, zodat hier eerder tot ingrijpen en afschot overgegaan kan worden. Kijk naar de roedel bij Putten, met een klein kerngebied en veel cultuurlandschap eromheen. De impact is er ook naar. Gaat de staatssecretaris zijn aanpak op deze punten aanscherpen?
Verder kunnen beheermaatregelen beter onderbouwd worden. Waar blijft het meldpunt voor het registreren van incidenten van mensen met wolven ? Gaan wolvengedragsdeskundigen deel uitmaken van het deskundigenteam dat ingesteld wordt? Wanneer wordt samen met Duitsland de staat van instandhouding van de wolvenpopulatie over de landsgrenzen heen bekeken en beoordeeld?
Leefgebieden
Als de wolf tien jaar in Nederland verblijft, zouden leefgebieden aangewezen moeten worden. Hoe zit dat? Wat betekent dat? Het mag niet zo zijn dat de ruimte voor actief beheer hierdoor ingeperkt wordt.
Tot slot
Ik blijf het herhalen: wolven mogen niet wennen aan mensen en hun vee. Dat zien we nu wel voor onze ogen gebeuren. Daarom nogmaals de oproep: kies voor deze rode lijn, maak werk van strenger wolvenbeheer.