17 oktober 2024

De eigen wijsheid van ondernemers

Op woensdag 16 oktober debatteerde de Tweede Kamer met minister Beljaarts (Economische Zaken) over de begroting van Economische Zaken. De bijdrage van SGP-Kamerlid André Flach is hieronder te lezen.

Als oud-ondernemer uit een gezin waar de ontwikkelingen in het familiebedrijf de gesprekken aan de keukentafel bepaalden, weet ik hoe belangrijk ondernemerschap is. Voor de levendigheid in dorpen en steden bijvoorbeeld. Met het verdwijnen van de laatste winkel verdwijnt ook het leven uit een dorp. Ondernemers zijn eigenwijs, beter gezegd: zij hebben een eigen wijsheid gevormd door jarenlang voor eigen rekening en risico te werken. Prachtig! Des te pijnlijker dat steeds meer ondernemers somber zijn over hun bedrijf en hun toekomst.

Ondernemer Centraal
Tijdens een werkbezoek in Utrecht maakte ik kennis met het concept Ondernemer Centraal. Doorgewinterde ondernemers ondersteunen ondernemers die het moeilijk hebben, zodat ze niet in de schulden of een uitkering terechtkomen. In 2,5 jaar voerden zij 2.500 persoonlijke adviesgesprekken. Dit gun je alle ondernemers in Nederland, dacht ik. Het zorgt voor aantoonbaar lagere uitvoeringslasten bij gemeentelijke diensten en het bespaart de maatschappij duizenden euro’s. Mijn fractie heeft een amendement ingediend om met een bescheiden bedrag een opstap te maken naar een landelijk dekkend netwerk hiervoor. Ik hoor graag wat de minister van dit initiatief vindt.

Financiering
Goede financieringsmogelijkheden zijn cruciaal voor een bloeiend ondernemingsklimaat. Er komt een financieringshub, die dit jaar de deuren zou openen. Wanneer wordt deze echt operationeel?

Het versterken van het eigen vermogen van het mkb mogen we niet vergeten. Daar waren middelen voor vrijgemaakt die zijn ingezet om Techleap en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen te financieren. Het resterende deel wordt ingezet binnen het Toekomstfonds, maar is daarmee niet meer toegankelijk voor het brede mkb. Intussen lopen onderzoeken naar de durfkapitaalregeling en een fonds voor kleine en achtergestelde leningen. Wil de minister hier toezeggen dat hij dit budget beschikbaar houdt voor het mkb, in afwachting van deze onderzoeken?

Naast goede financiering is het zaak dat we slechte financiering voorkomen. Zo zijn er cowboys actief die pinvoorschotten aanbieden met rentepercentages tot wel vijftig procent, zonder dat dit duidelijk vermeld wordt. Juist kwetsbare ondernemers die deze laatste strohalm grijpen, worden zo financieel leeggezogen. Ik stelde hierover schriftelijke vragen.

De SGP vindt dat we moeten kijken hoe we dergelijke, onwenselijke vormen van zakelijke kredietverstrekking kunnen tegengaan. Wat mij betreft verkennen we maatregelen zoals onafhankelijk toezicht en een maximumrentepercentage en zetten we binnen de Europese Unie in op betere regulering. Is de minister hiertoe bereid?

Regeldruk
Dit kabinet wil de wildgroei aan regels te lijf gaan. Bedrijven vragen om voorspelbaar en stabiel beleid, mét oog voor het midden- en kleinbedrijf als onze banenmotor. Naast het voorkomen van nieuwe regels, moeten we per departement de snoeischaar durven zetten in het bestaande regeloerwoud.
Een ministeriële stuurgroep kan de overheid interdepartementaal bij de les houden en aan de slag gaan met kwantitatieve doelstellingen. Er moet ook een eenduidige definitie van een nationale kop komen. Wat de SGP betreft gaat deze minister met zijn collega’s in het kabinet hiermee aan de slag zodat regeldrukvermindering niet verwordt tot een holle frase. Gaat de minister dit oppakken?

Ook toezichthouders drijven de regeldruk nogal eens op. Inspecteurs interpreteren open normen steeds vaker strenger, waarna ze via beleidsregels of instructies worden opgelegd aan bedrijven. Hierdoor ontstaat soms alsnog een nationale kop. Zo verplicht de Arbeidsinspectie een ondernemer met een klein schildersbedrijf ten onrechte tot het opstellen van uitgebreide chemische rapportages over mogelijke, gevaarlijke stoffen. De SGP wil dat toezichthouders hun kader nog eens tegen het licht houden, zodat aan deze doorgeschoten eisen een einde komt.

Winkelgebieden
Winkels zorgen voor leven in een dorp of stad. De Impulsaanpak winkelgebieden was de afgelopen jaren zeer succesvol , maar dreigt vanaf volgend jaar te verdwijnen. Waar steeds meer dorpskernen te maken krijgen met leegstand, tovert deze regeling winkelgebieden om tot mooi, leefbaar gebied met meer woningen en minder lege winkelpanden. Ik heb daarom een amendement ingediend om de regeling volgend jaar door te zetten. Daarnaast vraag ik de minister met zijn VRO-collega te bekijken hoe we de aanpak ook na 2025 kunnen voortzetten.