
22 april 2025
Impact heffingen Amerika
De Tweede Kamer debatteerde op dinsdag 22 april met minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) over de door Donald Trump aangekondigde importheffingen voor onder andere Europa. De bijdrage van SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer is hieronder te lezen.
De vrije handel, de vrije doorvaart, en de internationale rechtsorde. Het zijn belangrijke vrijheden en verworvenheden waar Nederland baat bij heeft. Importheffingen raken ons dan al snel nadelig. Dat raakt waarden en belangen. Internationale samenwerking verloopt slechter, kosten stijgen en worden doorberekend naar consumenten, en je wordt minder concurrerend. Dat is vanavond belangrijk in dit debat over de aangekondigde, maar uitgestelde, importheffingen van de VS.
Graag sta ik stil bij de impact van de heffingen, het Nederlandse handelingsperspectief en blijvende aandacht voor ons verdienvermogen. Die importheffingen hebben concrete consequenties voor ondernemers. Ik zat pas in een uitzending met een ondernemer die juist had geïnvesteerd in een werknemer in Amerika en daar nieuwe markten aanboren. Dan heeft je investering baat bij zekerheid en voorspelbaarheid en zijn heffingen verre daarvan.
Afzwakking
Nu lijken de heffingen qua effect voor Nederland mee te vallen en zijn ze 90 dagen uitgesteld. Toch bestaat er een kans dat ze later ingaan.
- Wij horen graag wat de verwachte impact op Nederland is.
- Kan de minister toezeggen zich in Europa in te zetten voor een uitzondering op Nederlands staal? Dit was tijdens Trump-1 onderdeel van het pakket.
Doel
Wat is dan nu gegeven de importheffingen en het uitstel ons doel? Een terugkeer naar de normale handelsverhouding is één. Het waarborgen van ons verdienvermogen is nummer twee, en ook dat staat onder druk. Te veel bedrijven verlaten Nederland of dreigen dat te doen. Een eerlijke boterham verdienen met een slimme goede onderneming wordt lastiger. Vanuit die doelen moeten wij ook onze maatregelen plannen.
Heffingen
Juist daarom moeten wij beperkt en gericht reageren op deze heffingen. Eenzijdig over ons heen laten lopen is geen optie die kracht uitstraalt. Tegelijk moeten wij het gesprek met de VS gaande houden gericht op de-escalatie en het voorkomen van handelsoorlogen.
- Kan de minister toelichten wat zij in Europees verband en als Nederland aan dat gesprek doet? Zeker om voor onze landbouw en onze maritieme maakindustrie op te komen.
Verdienvermogen
Klagen over wisselvallige maatregelen van Trump is tijdelijk. Presidenten komen en gaan. De inzet voor ons verdienvermogen is echter een blijvende verantwoordelijkheid. Dat verdienvermogen waarborgen betekent meer markten aanboren en de Europese interne markt koesteren en versterken. Europa blijft een economische reus, een politieke dwerg en een militaire worm . Die interne markt, ons bedrijfsleven en de maakindustrie, dat is het verdienvermogen. Daar moeten wij zuinig op zijn.
Regeldruk
Het Europees concurrentievermogen moet op orde zijn en niet onder regeldruk sneuvelen. Handel moet wel eerlijk zijn, dus vrijhandel met een eerlijke deal voor onze boeren en bedrijven. En met maatschappelijk verantwoord ondernemen.
- Kan de minister toelichten wat de regering doet om ons verdienvermogen permanent te verstevigen?
- En hoe verminderen wij Europese regeldruk?
Politieke eis
Dan nog een vraag over de visie en de inschatting van de minister. Tarieven voor Canada en Mexico werden uitgesteld na toezeggingen over politieke geschillen rond migratie en drugs.
- Graag een reflectie van de minister op wat de politieke eis vanuit de VS voor ons gaat zijn, of is deze al gesteld?
Graag een nadere duiding, dan kunnen wij daar beter mee omgaan. Dit wil nog lang niet zeggen dat wij zomaar overstag moeten gaan.
Slot
Mijn boodschap was drievoudig: reageer op de schadelijke importheffingen, blijf in gesprek met de Verenigde Staten en investeer in een brede basis voor ons verdienvermogen.