11 maart 2024

SGP start billboardcampagne: Laat onze industrie niet zinken

Terwijl het ene na het andere bedrijf overweegt om - net als Unilever en Shell - Nederland te verlaten, dreigt het kabinet een mega-order voor de bouw van onderzeeboten aan de Fransen te geven. Reden voor de SGP om een campagne te starten met een duidelijke oproep aan het kabinet: laat onze industrie niet zinken.

 "De banen en de strategische en technologische kennis rond de bouw van onderzeeërs zijn enorm belangrijk voor de Nederlandse economie. Dit geef je niet weg aan fel lobbyende Fransen. Het kabinet heeft een heldere taak: voor Nederland opkomen," aldus SGP-voorman Chris Stoffer. 

Omdat steeds meer signalen erop wijzen dat de mega-order voor de bouw van onderzeeërs niet naar het Nederlands-Zweedse consortium Damen-Saab gaat, maar naar het Franse staatsbedrijf Naval Group, zet de SGP alles op alles om het tij nog te keren. Stoffer: "De aanbestedingsprocedure is nog niet afgerond, dus het kabinet heeft nog altijd de handen vrij om gewoon voor Nederland te kiezen. Berekeningen laten zien dat we voor iedere euro die we hiervoor in onze eigen economie steken, 1,25 euro terugkrijgen. Met een keuze voor de Fransen, doe je je eigen land tekort."

Stoffer kreeg afgelopen dinsdag de handen op elkaar voor een extra debat in de Tweede Kamer. Dit debat staat ingepland voor woensdagavond 13 maart, dat is twee dagen voordat de regering haar definitieve besluit naar buiten brengt in een zogeheten D-brief aan de Tweede Kamer.

Om de boodschap aan het kabinet extra kracht bij te zetten, lanceert de SGP dus een brede billboardcampagne langs snelwegen in Nederland. Deze campagne loopt van 11 tot 15 maart. Op het SGP-billboard is een knaloranje onderzeeër te zien met daarbij de tekst: 'Laat onze industrie niet zinken'.