10 september 2021

Holocaustontkenning wordt strafbaar na Kamervragen SGP

Het kabinet komt met een wet om het ontkennen van de Holocaust strafbaar te stellen. Dat laat minister Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer weten. Het publiekelijk vergoelijken, ontkennen of verregaand bagatelliseren van genocide wordt daarmee uitdrukkelijk vastgelegd in het Wetboek van Strafrecht. 

In juni kwam naar buiten dat de Europese Commissie Nederland op de vinger heeft getikt omdat niet expliciet in de wet is vastgelegd dat Holocaustontkenning strafbaar is. Nederland was in Europa een van de weinige landen die weigeren het ontkennen van de Holocaust strafbaar te stellen. De SGP stelde hier toen Kamervragen over. “Dit speelt nu al jaren, maar er gebeurt niets. De regering verschuilt zich achter algemene bepalingen over haatzaaien en groepsbelediging. Daarmee wordt de gruwelijke massamoord feitelijk gerelativeerd”, zo zei SGP-Kamerlid Roelof Bisschop destijds.

“We zijn blij dat het kabinet deze stap, na lang aandringen, nu eindelijk zet. Het is ook hard nodig, want antisemitisme blijft een ongekend hardnekkig probleem dat steeds weer de kop op steekt. Laat mensen die de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog ontkennen maar eens terug de schoolbanken in gaan om te horen wat er met de Joden is gebeurd. Van deze wet gaat in ieder geval een belangrijk signaal uit. Als SGP zullen we pal blijven staan voor het Joodse volk”, aldus Bisschop naar aanleiding van de Kamerbrief.