12 september 2024

Streng en rechtvaardig asielbeleid

De Tweede Kamer debatteerde op donderdag 12 september over asiel en migratie. Diederik van Dijk sprak namens de SGP. Zijn bijdrage aan het debat is hier te lezen.

Inleiding
Niet alleen de migratiestroom kent golfbewegingen, ook het vluchtelingendebat kent opgaande en neergaande momenten. De situatie bij onze oosterburen na de islamitische terreuraanslagen door afgewezen asielzoekers laat dat kristalhelder zien. De herinvoering van grenscontroles in het land van de Willkommenskultur had niemand tot voor kort voor mogelijk gehouden. Vandaag is de vraag alleen nog wanneer de controles worden ingevoerd.

  • Gaat het kabinet ook in Nederland grenscontroles invoeren?
  • En hoe gaat de minister zoveel mogelijk voorkomen dat het bedrijfsleven hinder ondervindt van deze controles?

De koerswijziging van een van de machtigste landen van Europa heeft ook betekenis voor de opstelling van de EU in het migratiedossier.

  • Ik roep de minister dan ook het ijzer te smeden nu het heet is en te bezien hoe ook in Europees verband ingezet kan worden op immigratiebeperking, onder meer door de Dublinregels nieuw leven in te blazen.

Nareis
Dit kabinet wil werk maken van een streng en rechtvaardig asielbeleid. Mijn fractie vindt dat niet meer dan logisch en verwelkomt veel maatregelen die in het hoofdlijnenakkoord worden genoemd.

  • Wanneer kan de Kamer de asielcrisiswet verwachten, waaraan nu wordt gewerkt?

Een belangrijke, eerste aanpassing is het terugdraaien van het verruimde nareisbeleid. Deels is dat in gang gezet, maar voor een deel vraagt dat een wetswijziging zodat ook het ruimere jongvolwassenenbeleid wordt afgeschaft. Het kerngezin moet weer het uitgangspunt worden.

  • Gaat de minister deze wetswijziging snel in de steigers zetten?
  • Wanneer kunnen we deze eerste stap verwachten?

Asielketen
Voor het aanpakken van de asielproblematiek hebben we de ketenpartners keihard nodig. De SGP vindt het daarom opmerkelijk dat in de kabinetsplannen nog niet wordt gesproken over het budget voor de uitvoeringsorganisaties. Eén van de oorzaken die ervoor zorgden dat het probleem de afgelopen jaren alleen maar groter werd, zijn de bezuinigingen op de IND.

  • Wil deze minister toezeggen dat zij ingaat zetten op structurele verhoging van het IND-budget, zodat zij voldoende zekerheid hebben om hun belangrijke werk voort te zetten?

Ik zou hier ook aandacht willen vragen voor de zorgwekkende berichten over mogelijke fraude bij de IND. Terecht dat na dergelijke berichten een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld.

  • Wanneer worden de uitkomsten daarvan verwacht?
  • En wil de minister toezeggen dat zij de Kamer op de hoogte zal brengen van de onderzoeksuitkomsten?

Het ND berichtte recent ook nog over mogelijk frauduleuze bekeringsverhalen. Als daarvan sprake is, moet daar tegen opgetreden worden.

  • Kan de minister hier verzekeren dat de verblijfsvergunning van fraudeurs wordt ingetrokken?
  • Wil zij ook toezeggen dat de verblijfsvergunning van iemand die zich van geen kwaad bewust was en wel bekeerling is, niet wordt ingetrokken?

Terugkeer
Het voornemen van het kabinet om de financiering van bed, bad, brood-voorzieningen te beëindigen maakte vorige week veel los. Mijn fractie is nooit een groot voorstander van deze vorm van opvang geweest, omdat volgens ons alle inzet moet zijn gericht op het verbeteren van de terugkeer naar herkomstlanden. Tegelijkertijd: nu deze mensen zonder bed, bad en brood op straat zetten, gaat het probleem niet oplossen.

  • Gaat het kabinet nu echt werk maken van terugkeer?
  • Heeft de minister al met haar collega van Ontwikkelingshulp om tafel gezeten om na te denken over afspraken met deze landen?
  • En hoe wil de minister voorkomen dat het beëindigen van deze voorzieningen leidt tot nog meer overlast of dat deze gedwongen op straat slapen?

Antisemitisme
Antisemitisme moeten we buiten de deur houden. Daarom heeft de Kamer begin dit jaar het kabinet de opdracht gegeven te werken aan strengere wetgeving ten aanzien van het weren of uitzetten van vreemdelingen die zich schuldig maken aan antisemitisme. Voor het zomerreces zouden we hier meer van horen, maar mijn geduld wordt behoorlijk beproefd.

  • Vindt de minister ook dat we snel maatregelen moeten nemen, bijvoorbeeld door onmiskenbare antisemieten uit te sluiten van de inburgering of het staatsburgerschap?
  • Wanneer komt zij hierop terug?