19 juni 2024

Kamervragen: Emir Qatar aanspreken op Israëlische gijzelaars

“De regering moet het staatsbezoek van de Emir van Qatar van volgende week aangrijpen om iets te doen voor de onschuldige Israëliërs die al meer dan acht maanden in Gaza worden geterroriseerd door Hamas. Dít bezoek is bij uitstek een kans om te proberen de 120 gijzelaars vrij te krijgen. In de hoop dat ze allemaal nog leven.”

Dat zegt SGP-voorman Chris Stoffer. Volgende week brengt de Emir van Qatar een officieel staatsbezoek aan Nederland. Naast een bezoek aan minister-president Rutte staat er ook een ontmoeting op het programma met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Qatar is de thuisbasis is voor veel Hamas-kopstukken. Ook is het Emiraat de plek waar Israël en vertegenwoordigers van Hamas elkaar ontmoeten.

De SGP wil dat de Nederlandse regering bij de Emir aandringt op een onmiddellijke vrijlating van de Israëlische gegijzelden. De partij doet dat in schriftelijke vragen aan premier Rutte en minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken. Stoffer: “Je kan veel zeggen over het conflict tussen Hamas en Israël. Feit is dat als de afschuwelijke pogrom van 7 oktober niet was gebeurd, alle gegijzelden nog vrij zouden zijn en alle doden aan Israëlische en Palestijnse kant nog zouden leven. Daarom moet deze buitenkans om ten minste íets te verbeteren, met beide handen worden aangegrepen.”

Lees hier de Kamervragen van Chris Stoffer aan minister-president Rutte en minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken over het staatsbezoek van de Emir van Qatar. 

  1. Bent u bekend met het bericht “Emir Qatar volgende week naar Nederland, ontmoet koning en Rutte” en “Officieel bezoek Emir Qatar” en het bericht “Qatar considers future of Hamas office in Doha”?
  2. Vanwaar is er gekozen om naast het dialoog met vakministers ook de Emir te ontvangen en uit te nodigen bij Zijner Majesteit Koning Willem Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima?
  3. Erkent u dat dit daarmee niet alleen politiek overleg is maar ook ceremonieel en symbolisch van groot belang is?
  4. Bent u van plan bij de Emir te benadrukken dat de Israëlische gegijzelden in Gaza onmiddellijk vrijgelaten moeten worden? En bent u bereid maximale inspanning van de Emir daarvoor te vragen?
  5. Bent u van plan om het verblijf van Ismail Haniyeh en andere Hamaskopstukken in Qatar te bespreken?
  6. Zo ja, wat is daarbij dan de insteek als Qatar haar bemiddelingspositie en de aanwezigheid van Hamas lijkt te koppelen?